Tegnap kezdte felkapni a hazai sajtó, hogy emelkedhet a ponty ára egy csak rá jellemző betegség miatt. Pedig idén már 27 helyett csak 5 százalék áfa terheli. A Borsnak egy érintett azt mondta: a magyar pontyok makkegészségesek, élnek, mint hal a vízben.
Bár a Magyarországon megtermelt 12-13 ezer tonna ponty nagy része karácsonykor kerül a fazekakba, tepsikbe, nyáridőben is sokan főznek halászlét, hiszen ilyenkor lehet kint, szabad tűzön, bográcsban, a frissen fogottat is. Ezért is keltett aggodalmat az a sajtóhír, miszerint drágulhat a ponty egy betegség miatt. Az Mfor nevű portálnak egy halfeldolgozásban érdekelt vállalkozó beszélt arról, hogy a pontyra veszélyes koi herpeszvírus egész Európában megtámadta az állományt. A betegség, ami oltással megelőzhető, gyógyítani azonban nem lehet, Magyarországon is megjelent. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állítólag már meg is kereste a feldolgozókat, hogy vállalnák-e a vírussal megfertőződött állományok zárt kényszervágását, de ez olyannyira rizikós, hogy a nyilatkozó nem vállalta.
Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke a Borsnak azt mondta: ez álhír.
– Az valóban igaz, hogy Európában pontyhiány van, de itthon ez egyáltalán nem jellemző. Magyarországon nincs pontybetegség. Jól látszik ez abból is, hogy Lengyelország, Csehország, Románia, Ausztria, sőt még Horvátország is tőlünk szerzi be a fazékbavalót. Jelenleg egy kiló élő ponty a piacon 1150 forintba kerül áfával együtt. A termelők a tóparton 750-800 forint plusz áfáért adják a kereskedőknek – nyilatkozta Németh elismerve: a tavaly karácsonyi árhoz képest biztosan drágább lesz idén decemberben a ponty, viszont a jelenlegi árához képest kevesebbe fog kerülni.
Bulgáriában a nyár elején kimutatták a kecskepestist, ami a kecskék mellett elsősorban a juhokra veszélyes. Az első megbetegedést júniusban regisztrálták az ország délkeleti részén, egy farmon, közel a török határhoz. Akkor a bolgár hatóságok 1800 állat leölését rendelték el.
Az ENSZ egy friss jelentése szerint egyébként jelenleg 22 különféle, az élelmiszereket veszélyeztető betegség ellen kell felkészültnek lenni Európában, a többi között bőrcsomósodáskór, szúbogarak, a sáskajárás vagy a madárinfluenza ellen. Magyarországról az afrikai sertéspestis kapcsán esik szó a jelentésben, amelyben a szakértők további fertőzéseket valószínűsítenek és azt, hogy a betegség Szlovákia felé terjed tovább.