Aktuális

Egy hónappal a COVID után jól jön a laborvizsgálat és a mellkasröntgen

Bors

Létrehozva: 2021.03.24.

A koronavírus lefolyása minden szervezetben más és más, mint ahogy az is változó, kinél okoz kellemetlen vagy épp veszélyes szövődményeket. Egy biztos: minden harmadik gyógyult a korona miatti szövődmények miatt szenved.

Forrás: Pexels.com

Sok szenvednek a szövődményektől

Háromból egy már gyógyult koronás beteg szenved hosszú távú szövődmények miatt – ezt a Natural Medicine tudományos folyóiratban publikálták kutatók. Az elemzés szerint a leggyakrabban említett panaszok között a légszomj, a fáradtság, a poszttraumás stressz szindróma és a depresszió áll. Az MTI kiemelte az összegzésből, hogy a koronavírus hosszú távú következményeivel kapcsolatos egészségügyi helyzetet sokan alulértékelik.
A koronavíruson átesett emberek jelentős része más szokatlan tünetekről is beszámol, a szövődmények palettája igen széles, a kutatók pedig még mindig nem találták meg a betegség lefolyását követő szövődmények pontos okát. Dr. Mangó Gabriella háziorvos praxisában számtalan különböző szövődményes esettel találkozott, így a Bors tőle kérdezte meg, mit tehet az, aki a betegséget követően szokatlan panaszokat tapasztal magán.

Bármilyen tünet lehet szövődmény


A doktornő a post Covid tünetegyüttesről úgy fogalmazott, hogy éppen olyan, mintha az ember szervezetében valamiféle félrekapcsolások maradnának a betegséget követően.
– Háziorvosi praxisomban és az SOS korona Facebook csoportban is sokan kérnek tőlem tanácsot a koronavírus hosszútávú szövődményei miatt. A szövődmények igen széles skálán mozognak. Van aki idegrendszeri túlérzékenységet tapasztal, van akinek hónapok óta nem jön vissza a szaglása, de előfordul fejfájás, hányinger, hányás, vérnyomás- és cukoringadozás, frontérzékenység, látás-hallás problémák, de súlyos esetben akár szervi elégtelenségek is – sorolta a doktornő.

Neurológiára is kérjen beutalót


Akik átestek a koronavíruson és a betegség lefolyása során tüneteket tapasztaltak, ráadásul panaszaik a fertőzés elmúlása után sem csökkennek, forduljanak háziorvosukhoz.azt tanácsolom azoknak, akiknek tüneteik voltak vagy esetleg szövődményeket tapasztalnak, hogy keressék fel a háziorvosukat a fertőzés után egy hónappal, és kérjenek tőle beutalót egy teljes vérképre, egy mellkasröntgenre és a neurológiára. – Előfordulhat, hogy a vizsgálatok során nem derül ki semmi és a kellemetlen tünetek továbbra is fennállnak, de egy súlyos vese- és máj elégtelenséget a labor biztosan kiszúr – hívta fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella, aki az orvosi segítség mellett természetes gyógymódokat is ajánl a koronavírus fertőzést követően.
– Aki teheti és nagyjából 4000 forintot erre tud áldozni, kérje a háziorvosától, hogy a labor során D-dimer szintet is nézzenek. Ezt trombózis illetve trombembólia kockázatakor, vagy diagnózisának felmerülésekor szoktuk nézetni.

Segítenek a gyógynövények


A COVID fertőzés után Dr. Mangó Gabriella szerint, lényeges az életmódváltás, így mindenkit erre biztat.nagyon fontos a normál folyadékbevitel, az immunrendszer nyomelem és vitaminpótlása, és az egészséges táplálkozás. – Akinek bírja a szervezete tartson léböjt kúrát, akinek nem erősen ingadozó a vérnyomása próbálja ki a szaunát, mozogjanak sokat a friss levegőn és próbálják meg kezelni a stresszt, akár gyógynövényes teakeverékekkel – tanácsolja a doktornő, aki szerint bármelyik oltást is kapja, bátran adassa be, mert tartani csak a vírustól kell, az oltástól semmiképp.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek