<p>Megjelent egy friss tanulmány a Gut tudományos folyóiratban, amely arról ír: ha valaki egészségesen étkezik, 40%-kal kevesebb eséllyel kapja el a koronavírust, mint az egészségtelenül étkezők. Moharos Melinda dietetikus szerint ez nem „ördögtől való”, a szakember azt is elárulta, mit kell ehhez enni.</p>
Kiderült, nagyon is számít a helyes életmód abban, hogy elkapjuk-e a koronavírust. A Gut folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a növényalapú, jó minőségű étrendet fogyasztók 10 százalékkal kevesebb eséllyel kapják el, mint a rosszabb étrenden élők, és 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljanak.
A kutatók több mint 600 ezer személy adatait nézték át, és összevetették, hogy a táplálkozás hogyan függ össze a koronavírus-fertőzéssel. Ez az első kutatás, ami összekapcsolja az egészséges táplálkozást a betegség esélyeivel. A szakértők az étrendek minőségét figyelték, a magas minőségű diétákban sok volt a zöldség, a gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és olajos hal. Egyértelmű, hogy a rossz minőségű változat ennek ellenkezője volt, és rengeteg feldolgozott élelmiszert tartalmazott.
– A fentebb hivatkozott „magas minőségű étrend” alapvetően megfelel az ún mediterrán étrendnek, és összhangban van a jelenlegi táplálkozási ajánlásokkal, azaz: zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona alapú, hetente többszöri halfogyasztással (kiegészülve a hüvelyesekkel, olajos magvakkal és sovány állati eredetű fehérjeforrásokkal: tej, tejtermék, hús) – sorolta Moharos Melinda dietetikus a Borsnak.
– Az ilyen vegyes táplálkozásnak köszönhetően eleve magasabb a szervezetünk vitamin- és ásványianyagellátottsága, szemben azzal, ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk és mellette kevés zöldség-gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona szerepel a tányérunkon. Az étrend magasabb antioxidáns-, flavonoid-, polifenol tartalma védő hatású a gyulladásos folyamatokkal szemben, és kedvező a szív és érrendszer szempontjából is – részletezte a szakértő.
– Önmagában sajnos egyetlen diéta sem véd a koronavírussal szemben, azonban a megfelelő tápláltsági állapot és a vírusfertőzés súlyossága közötti lehetséges kapcsolatot már korábban is megfigyelték. 2020-ban is számos hazai és külföldi cikkben lehetett olvasni róla, hogy az elhízott, illetve a jelentősebb túlsúllyal rendelkező fertőzöttek körében általában súlyosabbak voltak a koronavírus tünetei, mint „normál” testalkatúak esetében, például a lélegeztetőgépekre is nagyobb arányban kerültek túlsúlyos betegek. Az elhízáshoz gyakran társulnak egyéb betegségek, mint pl. a II. típusú cukorbetegség és a magasvérnyomás, a statisztikák szerint ezeknek a kórképeknek az esetében is általában súlyosabb volt a COVID-19 fertőzés lefolyása – hívta fel a figyelmet Moharos Melinda.