Aktuális

Magyar oltóanyag: már zajlanak az állatkísérletek

H. N. Zs.

Létrehozva: 2021.01.07.

Amikor a koronavírus-járvány elhatalmasodott a világon, szinte a világ összes országa belefogott a vakcinagyártásba, így Magyarország is. Idehaza is több vakcinafejlesztő projekt fut, amelyek szép reményekkel kecsegtetnek.

Forrás: MTI

A Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője, dr. Jakab Ferenc virológus professzor még nyáron számolt be róla a Borsnak, hogy a Cebina nevű osztrák vakcinafejlesztő céggel közös munkába fogott. Akkor elmondta, hogy egy nagyon komplex, harmadik generációs vakcinán dolgoznak, melynek első lépései már nyáron megkezdődtek. Szintén a nyár folyamán derült ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében is zajlik egy vakcinafejlesztési projekt.

Most az is napvilágot látott, hogy a vakcina már az állatkísérletek fázisában tart, s az oltóanyagot a tervek szerint egy éven belül előrehozottan törzskönyvezik majd. A hazai vakcinafejlesztések nagyon biztatóak, ráadásul nagy előnyük, hogy függetlenítik az országot az oltóanyagok nemzetközi piacától.

A „korszerű magyar oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről” májusban kötött 5 éves együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának tá­mogatásával

– írta meg a civishir.hu.

A Debrecenben ta­valy év végén létrehozott Nemzeti Oltóanyaggyár Zrt. végzi majd az oltás kifejlesztését a Fluart Kft.-vel közösen. A klinikai tesztek a Debreceni Egyetemen zajlanak majd, magát a fejlesztést pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ BSL 3-as besorolású laboratóriuma biztosítja – írta meg a raketa.hu.

Zöld utat kapott a Moderna készítménye

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Moderna-vakcina használatát, ezzel már két biztonságos és hatékony oltóanyag is forgalomban van az Európai Unióban. Ezzel a döntéssel a Pfizer- és BioNTech-vakcina mellett ez az oltóanyag is mind a 27 tagország számára elérhetővé válik, így Magyarország számára is. Az amerikai Moderna vakcinájának és a Pfizer és BioNTech vakcinájának technológiája és alkalmazása is hasonló. A vakcina vizsgálatát összesen 30 420 emberen végezték – köztük magas kockázatú krónikus betegséggel élőknél is –, amiből kiderült, hogy a vakcina 94 százalékos védelmet nyújtott a betegséggel szemben. A Moderna-vakcinát szintén két dózisban kell beadni, azonban nem 21 nap, hanem 28 nap különbséggel. A kezdeti védelem kialakulása az első dózist követő 14. nap után figyelhető meg.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek