Forrás: Shutterstock
Leves
Hozzávalók (8 adag):
1 csomag fehér spárga
1 csomag zöld spárga
4 zsenge sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 csomag petrezselyemzöld
5-6 szem újkrumpli
2 közepes fej főzőhagyma
6 dkg vaj
3 dl tejföl
só, őrölt fehér bors
Elkészítés (40 perc): A vajat egy lábosban megolvasztjuk, és megpároljuk benne a felaprított hagymát. A zöldségeket szintén megtisztítjuk, feldaraboljuk, és az üvegesedő hagymához adjuk, kivéve a petrezselyemzöldet és a spárgasípokat, amelyeket félreteszünk. A lábost lefedjük, takarékra állítjuk a lángot, és együtt pároljuk őket, míg mindegyik levet ereszt, majd felengedjük vízzel, hogy épp elfedje, megsózzuk és puhára főzzük. Akkor levesszük a tűzről, pépesítjük, ha szükséges, felengedjük egy kis vízzel, hogy ne püré legyen belőle, hozzákeverjük a tejfölt, beletesszük a spárgasípokat, és együtt főzzük még néhány percig. Tálalás előtt borsozzuk, és friss petrezselyemzölddel megszórva tesszük az asztalra.
Főétel
Hozzávalók (12 darab):
50 dkg levelestészta (2 csomag)
50 dkg spenót
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 zsemle
6 tojás
2 dl tej
5 dkg vaj
1 tk só
1 kk őrölt bors
1 kk őrölt szerecsendió
Elkészítés (60 perc): Négy tojást keményre főzünk, a kockára vágott zsemléket beáztatjuk a tejbe. A spenótot néhány percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd leszűrjük, és hűtés után durvára vágjuk. A vajat felolvasztjuk, megdinszteljük benne a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Ehhez keverjük hozzá az előkészített spenótot, megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, és langyosra hűtjük. A főtt tojásokat apróra vágjuk, a beáztatott zsemlét kinyomkodjuk. Egy tálban összedolgozzuk a spenóttal, és belekeverünk egy nyers tojást is. A leveles tésztából 12 egyforma méretű lapot vágunk (mindkét tésztalapot hatfelé kell elosztani), és megtöltjük őket a spenótos töltelékkel, majd batyukat hajtogatunk belőlük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, átkenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg zöld spárga
20 dkg szeletelt bacon
4 tojás
Elkészítés (40 perc): A megmosott spárgákat egyenként beletekerjük a baconbe, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben a tojásokból tükörtojást sütünk, és együtt tálaljuk.
Desszert
Hozzávalók (12 szelet):
20 dkg zabpelyhes keksz
15 dkg vaj
5 dkg darált mogyoró
1 ek rum
A túrókrémhez:
50 dkg félzsíros tehéntúró
30 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1,5 dl tejszín
5 zselatinlap
2 ek eperlekvár
1 tk vaníliakivonat
10 dkg eper
Elkészítés (25 perc + hűtés): A kekszet és a mogyorót ledaráljuk, hozzáöntjük a rumot, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 23 centis kapcsos tortaforma aljába egy sütőpapírt helyezünk, belenyomkodjuk a kekszmasszát, és a hűtőbe tesszük egy órára. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Megmelegítjük a eperlekvárt egy evőkanál vízzel, majd a kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. A túrót simára keverjük a mascarponéval és a porcukorral. Kevergetve hozzácsorgatjuk a még langyos, zselatinos keveréket. Az epret leturmixoljuk, a tejszínből kemény habot verünk. Először az epret keverjük a túróhoz, végül a tejszínhabot. A túrós eperkrémet az előkészített kekszalapra simítjuk, és további hat órára a hűtőbe tesszük, míg megszilárdul.
Diétás tipp
Hozzávalók (8 adag):
25 dkg félzsíros tehéntúró
2 dkg puffasztott amaránt
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
10 dkg sózatlan pisztácia
50 dkg eper
Elkészítés (30 perc): A tehéntúrót krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a porcukrot is, végül a puffasztott amarántot. 15 percig állni hagyjuk, hogy az amaránt megduzzadjon, és könnyen formázhatóvá váljon a massza. Akkor 3 centi átmérőjű golyókat formázunk belőle. A pisztáciát durvára vágjuk, és meghempergetjük benne a túrólabdákat. Az epret leturmixoljuk, és ezzel kínáljuk a túrógombócokat.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (30 darab):
70 dkg friss, nagy szemű eper
15 dkg marcipán
7 dkg eperlekvár
A krémhez:
2 dl tej
1 dl tejszín
1 ek vaníliakivonat
7 dkg cukor
2 tojássárgája
5 dkg kukoricakeményítő
15 dkg vaj
A piskótához:
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg cukor
10 dkg liszt
3 tojásfehérje
4 tojássárgája
Elkészítés (90 perc + hűtés): A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként, keverés közben adjuk hozzá a lisztet, végül lassan belecsorgatjuk az olvasztott vajat. A tojásfehérjéből egy csipet sóval laza, fényes habot verünk, és hozzákeverjük a tésztához. Kivajazott, 23 centi átmérőjű tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 C-fokos sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük, majd rácson kihűtjük és félbevágjuk. Közben elkészítjük a krémet: a tejet és a tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a keményítőt. Lassan összekeverjük a tej-tejszín keverékkel, és vízgőz fölött, folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk belőle. A krémet kihűtjük, akkor keverjük hozzá a vajat is. A félbevágott tészta mindkét belső felét megkenjük lekvárral. Az aljára teszünk egy réteg krémet, ebbe állítjuk bele az egész eperszemeket. Érdemes visszatenni a csatos tortaformába, hogy szép legyen. Az oldalára kerülő eperszemeket vágjuk félbe, mert szebben mutat a torta oldalán.Ha belerendeztük az epreket a krémbe, töltsük fel krémmel úgy, hogy befedjük a gyümölcsöt. Fedjük be a tészta másik felével, és kenjük meg a tetejét is lekvárral. Nyújtsuk ki a marcipánt kör alakúra, és helyezzük a torta tetejére. Tegyük legalább 6 órára a hűtőbe. Tálalás előtt halmozzunk negyedekre vágott eperszemeket a tetejére.