Aktuális

Megtalálhatták a koronavírus hosszútávú tünetének magyarázatát

Bors

Létrehozva: 2021.03.21.

A koronavírus megbetegedés egyik hosszútávú tünete a ködös agyműködés. Most úgy tűnik, hogy a kutatók ráakadtak mi okozhatja.

Forrás: Pexels.com

Ködös gondolatok, koncentrációs nehézségek, rövidtávú memória romlása, súlyos esetben pszichózis vagy delírium. A ködös agyműködés a hosszútávú COVID egyik tünete. A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan mi okozhatja, de egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz.

Az új kutatások szerint most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ez az állapot akkor alakul ki, ha a fertőzésre választ adó sejtek olyan helyekre – például az agyba – jutnak el, ahol előfordulásuk nem jellemző

– írta meg az ABCNews.

A kutatók a koronavírusban elhunyt személyek boncolása során olyan sejteket találtak az agyban, amelyek nem odavalók: ezek értékes helyet foglaltak az agyban, akadályozva a vérellátását. David Nauen, a Johns Hopkins Egyetem patológusa szerint ez a jelenség egyedi lehet a koronavírusnál.

Az agyban még soha nem találtak megakariocitákat, semmilyen tanulmányt nem találtam ebben a témában korábbról. Valódi újdonság, hogy a koronavírus ezt is eredményezheti, a jelenség elemzésével jobban megérthetjük a betegség folyamatát – fogalmazott a patológus.

Ezek a sejtek képesek arra, hogy megakadályozzák azt, hogy az agy elég oxigénhez és tápanyaghoz juthasson.

– Az agykéreg kapillárisokkal gazdagon beszőtt, ha ezek egy részét blokkolják vagy elzárják ezek a sejtek, az csökkenti a véráramlást. A véráramlás megváltozása egy olyan rendszerben, amely precízen kiszámolva szállítja az oxigént, a kognitív funkció károsodásához vezethet, például ködös agyműködéshez – fogalmazott Nauen.

A szakembert most az foglalkoztatja, hogyan kerülhetnek ezek a sejtek az agyba.

Korábban mások már felállítottak elképzeléseket a témában. Adrienne A. Boire neurológus, neuroonkológus szerint

a ködös agyműködést tapasztalók agyában gyulladás állhat fenn, melyet a citokinnak nevezett proteinek jelenléte bizonyít.

Boire azt kutatja, miért alakul ki egy túlélőnél ez a tünet, míg egy másiknál nem.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek