Hársmézből készült különlegességgel nyerte az év Balaton Fagyija-versenyt a Balatonmáriafürdőn élő főcukrász, Somodi János. Idén mindenki ezt fogja nyalni!
Hamarosan bármelyik Balaton-közeli fagyizóban megkóstolhatjuk az év Balatoni Fagyiját. A versenykiírás értelmében a győztes csapatnak ugyanis közkinccsé kell tennie a receptjét. Idén egy zselici hársmézből, almából és sós mandulából készült nyalánkság, a Mézesem bizonyult a legjobbnak. Somodi János, a fagylalt megalkotója számára az élet akkor igazán élvezetes, ha van módja folyamatosan kísérletezgetni.
– A munkánk során állandóan számolgatunk, hiszen nem mindegy, mennyi cukrot teszünk egy készítménybe – mondta Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó főcukrásza.
– Előfordul, hogy a kóstolgatás során megállapítjuk, hogy egy fagyi túl édes, ezért módosítani kell a recepten. Mindig nyitott szemmel járunk, hogy rájöjjünk, milyen újabb alapanyagokból készítsünk fagyit. A mézfagylaltot egy méhész ismerősünk ötlete nyomán alkottuk meg. Tavaly talán az illatos komlóból és csokoládéból készített édességünk volt a legsikeresebb a nyaralók között– árulta el a cukrász, aki nem tagadja, mellényúlások is akadnak olykor.
– Egyszer Bloody Mary-t készítettem, persze alkohol nélkül. Ez nem talált jó fogadtatásra, de még nem tettem le arról, hogy paradicsomból készítsek fagylaltot! – mesélte. Somodi szerint a magyar tengerrel erősen összekapcsolódik a fagyizás.
– Ha az emberek nyaralni jönnek, szívesen elnyalnak néhány tölcsér édességet. Azt tapasztaltuk, hogy a fagyizás ma már igazi családi program.
Ha az embereknek nincs feltétlenül pénzük arra, hogy kifizessenek egy éttermi ebédet vagy vacsorát, az édesség árát még ki tudják gazdálkodni
– tette hozzá.