Aktuális

Most fontosabb az immunrendszer-tuning, mint valaha – Belülről öli a vírusokat a fokhagyma

Bors

Létrehozva: 2020.04.19.

Nemcsak egy ízbomba, de az immunrendszerünket is alaposan felturbózza egy jó adag fokhagyma mindennap.

A fokhagyma ősidők óta használt fűszernövény. Az emberiség már hatezer éve fogyasztja egész-ségmegőrző hatása miatt. Még világnapja is van: most hétvégén ünneplik, április 19-én, vasárnap. A benne rejlő hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok miatt kiváló immunerősítő, amiből most jócskán elkél, hogy szervezetünknek segítsünk mi­nél könnyebben legyűrni a koro­navírust.

Ősi fertőtlenítő

Legfőbb hatóanyaga az allin és az ebből származó allicin, ami egy kéntartalmú vegyület, a növény eredetileg a kártevők ellen termeli. Ez az anyag bizonyítottan baktérium-, gomba- és vírusölő hatású, ezért is jó fertőtlenítő a fokhagyma. Az erős aromáját adó ajoén vegyületnek is több, testre gyakorolt jótékony hatása van. Számos vitamin forrása, tartalmaz többek között A-, B-, C-, de még E-vitamint is és nagyon sok fontos ásványi anyagot.

Kívül is hatékony

– Elfogyasztva jó fertőtlenítő, bélfertőtlenítő, enyhe féreghajtó hatású, csökkenti az érelmeszedést, emésztés javító, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, sőt kutatások szerint a rákos sejtek burjánzását is gátolja – sorolta a fokhagyma szervezet­re gyakorolt jótékony hatásait szinte megállás nélkül a Va­sárnapi Borsnak Takács Tamás fitoterapeuta. – Érdemes rendszeresen enni, de egyes tüne­tek eseti kezelésére is alkal­mas, mint például fogfájás esetén – hozott egy konkrét példát a szakértő.

Külsőleg is igen hatásos: ízületi gyulladás kezelésére zúzott fokhagymából és olívaolajból hatásos masszázsolaj készíthető. Gombaölő hatását szintén élvezhetjük külsőleg is: ha gombás lábát kezelné a lábáztató vízbe is tegyen néhány gerezdet összetörve.

Nyersen hatásosabb

Sütve, főzve, fűszerként használva számos ország konyhájának elengedhetetlen eleme emésztésjavító hatása miatt. Rendszeresen fogyasztva az orvost is távol tartja.

– Intenzív íze miatt nem éppen a legkellemesebb érzés, de nyersen szétrágva a leghatásosabb a fokhagyma. Így szabadul fel belőle leginkább az összes benne lévő hatóanyag – magyarázta a fitoterapeuta.

Azok, akik nem szeretik a szagát, választhatják a medvehagymát is, ennek most van szezonja, és a fokhagyma sok jó tulajdonságát hordozza. A fokhagyma legfőbb hatóanyagait már ki tudják vonni a növényből és így kapszula formájában is hozzájuthat a gyógyszertárban. A kellemetlen szagoktól a bogyók is mentesek.

Nemcsak egészséges, szép is

Fokhagymát könnyedén termeszthet a lakásban is. Ehhez nem kell mást tennie, csak fogni egy nagyobb cserepet, és beledugni pár gerezdet, de magról is szaporítható. Tavasszal és ősszel szokták vetni, akár még most is elültetheti. A többi hagymaféléhez hasonlóan hosszúkás, belül üreges levelei vannak.

Virágai főleg lila vagy fehér gömbökként magasodnak a levelek fölé. Magja olyan, mint egy kis gerezd fokhagyma – ezeket eltéve újra nevelhet fokhagymát. Amikor a növény föld feletti része elszáradt, szedje ki a talajból, és hagyja kiszáradni a gumókat. Meleg és fényigényes, legjobb ablakban tartani. Ugyanakkor szereti a vizet is, ha eleget kap, bőven fog teremni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek