Tocsog a lében, nyers marad, vagy éppen ehetetlenül savanyú otthon a dinsztelt káposzta? Nos, garantáljuk, hogy önnek soha többé nem lesz ilyen problémája, ha betartja az alábbi szabályokat! Higgye el, a recept egyszerű, de nagyszerű!
Forrás: Shutterstock
Nincs is jobb köret a dinsztelt káposztánál egy kívül ropogós, belül omlós kacsamell, vagy éppen csülök mellé! Elég csak rágondolnunk erre a kiváló köretre, és máris egy másik dimenzióban érezzük magunkat. Ezt az egyszerű ételt sokan elrontják, de Önnek nincs többé félnivalója!
Távolítsuk el a fej takaróleveleit, majd vágjuk ki a torzsáját! A káposztát vágjuk ketté! Amennyiben nincs türelmünk valóban vékonyra, azaz maximum egy milliméteresre felszeletelni, használjunk célszerszámot! A gyaluval pillanatok alatt elvégezhetjük a műveletet. Ha ezzel végeztünk, terítsük ki egy tálcára, enyhén sózzuk le, hintsünk rá lehetőleg frissen tört köménymagot, majd hagyjuk állni körülbelül fél órát! Ezt követően nyomkodjuk ki a levét!
A legjobb, ha egy széles, de mély edényt használunk. Még szárazon szórjunk bele ízlés szerinti mennyiségű köménymagot, és pattogtassuk ki! Ha már érezzük az illatát, adjunk hozzá néhány evőkanál kristálycukrot, és hagyjuk, hogy elolvadjon! Ha már kissé barnulni kezd, egészítsük ki egy kevés étolajjal, majd tegyünk rá egy-két közepes vöröshagymát vékony szeletekben! Sózzuk meg, és sűrű kevergetés közben pároljuk üvegesre! Most reszelhetünk rá nagy lyukú reszelőn egy darab hámozott almát: ha a levét elfőtte, következhet a lényeg: a káposzta.
Az edény tartalmát keverjük jól össze, majd hintsük meg feketeborssal, illetve egy deciliternyi vörösborral! Van, aki ezt ecettel helyettesíti, de ha ránk hallgat, inkább a bor mellett teszi le a voksát. Az ételt fedő alatt pároljuk készre, persze időnként keverjük meg! Folyamatosan kóstolgassuk! Ha nem elég édes, adjunk hozzá cukrot, vagy ha aromásabban szeretjük, sót, illetve borsot!
Az igazán jó dinsztelt káposzta alatt nem áll a lé, hanem maga az étel enyhén nedves.