Sajtételek emlegetésekor legtöbbünknek a négysajtos pizza jut eszünkbe. Nem is gondolnánk, mennyi mindent készíthetünk sajttal, sajtból. Buday Péterrel most kisajtoltunk néhány ötletet.
A mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó, Buday Péter szerint sok tényezőt kell figyelembe venni a sajtos ételeknél. – Rengeteg sajtféle révén meg kell néznünk, hogy milyen alkalomra és milyen vendégeknek szánjuk. Az is befolyásol, hogy önmagában használják fel a sajtot, vagy más ételhez, köretként, esetleg díszítésként. A terület sem mindegy: ha egy étterem környékén van sajtüzem, akkor azt bevonják a kínálatba, de a felhasználási mód mindenhol más és más – részletezte a séf.
Levesekhez nagyon meg kell nézni, milyen sajtot választunk, mert ez szinte 100%-ban meghatározza a karakterét. Egy ementáli sajt nagylyukú, karakteres ízzel rendelkezik, míg egy camembert krémes, másmilyen a kérge, épp ezért más fajta levesekhez való
– húzta alá Buday Péter. A jó sajtleves alapja zöldséglevesből vagy húslevesből szűrt alaplé. Az elkészített levest pedig metélőhagymával, zsályával, gombával, vagy esetleg sörrel bolondíthatjuk meg.
– A felszeletelt vargányagombát összekeverem fokhagymával, majd sózva, borsozva megpirítom. Közben egy camembert-et a kérges felénél addig sütök, amíg belül igazán meleg lesz és megolvad. Erre az olvadt sajtra tálalom a gombát, ami alá kevés zöldséges köretet teszek. A gomba helyettesíthető például vadhússal is. Kísérőnek pedig jóféle vörösbort javaslok – tanácsolja a séf.
Nemcsak húsokat, vagy zöldségeket, de sajtokat is grillezhetünk a mennyei ízvilág eléréséhez. A mozzarella vagy a camembert például ideális grillétel. Magában szinte bármivel fogyaszthatjuk: egyszerű zöldségköretekkel, salátával, kuszkusszal tálalhatjuk, de akár karamellizált hagymával is kipróbálhatják az ínyencek. Hús-, gomba- vagy padlizsántöltelékként kiváló kiegészítő lehet!
Desszertek terén egy kitűnő sajttortára mindenki vevő. Azt is sokan tudják, hogy a hagyományos tiramisu egy mascarpone alapú krémből készül
– részletezi a mesterszakács. Azonban egy ementáli vagy gouda sajtból remek sajtpuding varázsolható, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Mascarpone vagy philadelphia sajtból ízletes habot készíthetünk, önmagában vagy kis gyümölccsel könnyed, laza édességként első osztályú!