Aktuális

Biztosan nem tudta, mennyi mindent készíthetünk sajtból - mutatjuk!

Bors

Létrehozva: 2021.05.22.

Sajtételek emlegetésekor legtöbbünknek a négysajtos pizza jut eszünkbe. Nem is gondolnánk, mennyi mindent készíthetünk sajttal, sajtból. Buday Péterrel most kisajtoltunk néhány ötletet.

Melyiket, kinek, hol?

A mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó, Buday Péter szerint sok tényezőt kell figyelembe venni a sajtos ételeknél. – Rengeteg sajtféle révén meg kell néznünk, hogy milyen alkalomra és milyen vendégeknek szánjuk. Az is befolyásol, hogy önmagában használják fel a sajtot, vagy más ételhez, köretként, esetleg díszítésként. A terület sem mindegy: ha egy étterem környékén van sajtüzem, akkor azt bevonják a kínálatba, de a felhasználási mód mindenhol más és más – részletezte a séf.

A leveshez passzol a gomba

Levesekhez nagyon meg kell nézni, milyen sajtot választunk, mert ez szinte 100%-ban meghatározza a karakterét. Egy ementáli sajt nagylyukú, karakteres ízzel rendelkezik, míg egy camembert krémes, másmilyen a kérge, épp ezért más fajta levesekhez való

– húzta alá Buday Péter. A jó sajtleves alapja zöldséglevesből vagy húslevesből szűrt alaplé. Az elkészített levest pedig metélőhagymával, zsályával, gombával, vagy esetleg sörrel bolondíthatjuk meg.

Buday kedvence: camembert-es vargányagomba zöldségágyon

– A felszeletelt vargányagombát összekeverem fokhagymával, majd sózva, borsozva megpirítom. Közben egy camembert-et a kérges felénél addig sütök, amíg belül igazán meleg lesz és megolvad. Erre az olvadt sajtra tálalom a gombát, ami alá kevés zöldséges köretet teszek. A gomba helyettesíthető például vadhússal is. Kísérőnek pedig jóféle vörösbort javaslok – tanácsolja a séf.

Grillre mozzarella és camembert

Nemcsak húsokat, vagy zöldségeket, de sajtokat is grillezhetünk a mennyei ízvilág eléréséhez. A mozzarella vagy a camembert például ideális grillétel. Magában szinte bármivel fogyaszthatjuk: egyszerű zöldségköretekkel, salátával, kuszkusszal tálalhatjuk, de akár karamellizált hagymával is kipróbálhatják az ínyencek. Hús-, gomba- vagy padlizsántöltelékként kiváló kiegészítő lehet!

Ki lehet rántani a kecskesajtot is

Manapság egyre népszerűbb a kecskesajt és az abból készült étkek. Bodor Enikő, a lőrinci Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt tulajdonosa szerint kirántva és grillezve is ideális a kecskesajt. – Otthoni főzés-sütésnél a grillezett sajtot áfonyaszósszal, vagy lekvárral lehet bolondítani, de mediterrán ételekbe, padlizsánhoz, paradicsomhoz is kitűnően illik – vallja a sajtmester. Enikő férjével együtt többféle kecskesajtot készít: a hagymás és az aszalt gyümölcsös verziók messze a legnépszerűbbek. A sajtok ajándékként is remekül mutatnak: sajttálak mellett füstölt sajtszíveket és túró rudira emlékeztető, csokival borított ordát is készítettek már Bodor Enikőék.

Pudingot készíthet ementáliból

Desszertek terén egy kitűnő sajttortára mindenki vevő. Azt is sokan tudják, hogy a hagyományos tiramisu egy mascarpone alapú krémből készül

– részletezi a mesterszakács. Azonban egy ementáli vagy gouda sajtból remek sajtpuding varázsolható, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Mascarpone vagy philadelphia sajtból ízletes habot készíthetünk, önmagában vagy kis gyümölccsel könnyed, laza édességként első osztályú!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek