Aktuális

Sütés előtt puhára kell párolni a csülköt

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.10.31.

Füstölten vagy füstölés nélkül, főzve, sütve, főfogásként vagy levesbetétként egyaránt kiváló választás a csülök. A húsféle számtalan módon elkészíthető.

Forrás: Bors

Hólyagosodjon a bőre

Rotyis Gábor egy többgenerációs hentesdinasztia sarja. Természetesen maga is a szakmában épített karriert. Kérésünkre készséggel elmondta, mi a csülökkészítés titka.

– Sokan talán nem tudják, de

a csülköt sütés előtt hagymával, babérlevéllel és borssal puhára kell párolni. 

Ha ezt megtesszük, már könnyen megsül – kezdte a hentes, és hozzátette: fontos, hogy a sült csülök bőre felhólyagosodjon. Nem szükséges bevagdosni, ugyanis úgy lesz szép, ha sértetlenül hagyjuk, és inkább magától reped meg egy kicsit.

A főzővízhez nagy szemű sót ajánlott adni, a jódozott, finomra őrölt nem megfelelő – mondta a hentes.

Mézes zsírral kenegetve isteni

Szoky napjaink egyik legismertebb online tartalomgyártója. Főzős videóit tízezrek nézik rendszeresen. Az egyik kedvenc étele a csülök pékné módra. 

– A hátsó csülköt vaj puhára főzzük, vagyis abáljuk. Természetesen nem sima vizet használunk,

a főzőlébe ugyanis teszünk egész köményt, babérlevelet, sót, szemesborsot

és sok nagyobb negyedelt vöröshagymát, illetve akár 10 gerezd fokhagymát. Van, aki sárgarépát is ad hozzá, de az elhagyható. A víz ne zubogjon, forrás után csupán gyöngyöztetni kell – mondja Szoky.

A megpucolt és feldarabolt burgonyát összekeverjük néhány evőkanál mangalicazsírral, adunk hozzá jó sok cikkekre vágott hagymát, sót, rozmaringot és kakukkfüvet.

Sörben elkeverünk némi zsírt és mézet, ugyanis a csülköt sütés közben ezzel kenegetjük.

A krumplit és a hagymát egy sütőtálba tesszük. Meghintjük sóval, és adunk hozzá egy kevés kakukkfüvet, illetve őrölt rozmaringot, illetve borsot. Végül rátesszük a csülköt. 

Áztassa egy éjszakát

Sokan kifejezetten a füstölt csülköt kedvelik. Ha mi is ilyet szeretnénk készíteni, a csülköt érdemes egy éjszakára vízben áztatni a feldolgozás előtt. Bablevesbe vagy székelykáposztába főzve feldobja az ételünket, de főfogásként is kiváló. A sült csülökkel hasonló módon elkészíthető.

Így készül a bajorkáposzta

Érdemes a csülök mellé párolt vöröskáposztát főzni, de aki szívesebben fogyasztaná bajorkáposztával, nyugodtan tehet a kedve szerint. Abban az esetben köménymagot szárazon meg kell pattogtatni a serpenyőben, majd hozzá kell adni az apróra vágott kolozsvári szalonnát. Borsozzuk meg! Ha nincs elég zsírja, tegyünk hozzá egy kevés étolajat. Amennyiben elkezdett lepirulni, dobjuk fel néhány evőkanál cu­korral, és várjuk meg, amíg az karamellizálódni kezd. A savanyú káposztát enyhén öblítsük át, adjunk hozzá babérlevelet, és gyakori kevergetés mellett, fedő alatt pároljuk készre. Akkor jó, ha híg leve egyáltalán nincs.

Hagymalekvárral verhetetlen

A füstölt csülköt feldobja a torma vagy a mustár. Ha sima csülökropogóst választunk, hagymalekvárral is kiegészíthetjük. Olajon vagy zsíron megdinszteljük az enyhén sós lilahagymát, és megborsozzuk. Adunk hozzá cukrot. Besűrűsödésig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A lilahagyma egy kevés balzsamecetet is elbír, a vöröshagymát egy nagyon kevés fehérborral (akár tokaji aszúval) bolondíthatjuk meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek