A mediterrán hőségben éljünk úgy, mint a görögök: aki ezt a menüt feltálalja, egész délutánra asztalhoz ülteti a társaságot – a jóízű falatozás közben pedig nagyokat lehet nevetni és beszélgetni.
Briani – görög tepsis lecsó
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók:
A mártáshoz: 4 közepes paradicsom * 10 dkg sűrített paradicsom * 40 dkg darabos paradicsomkonzerv * 2 dl vörösbor * 4 ek olívaolaj * 1 ek barna cukor * 5 ek friss petrezselyem * 5 ek friss menta * 5 ek friss bazsalikom * 2 ek friss oregánó * 1 ek rozmaring * 1 ek kapribogyó * 4 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma, só és őrölt fekete bors
A zöldségalaphoz: 2 ek olívaolaj * 1 kg burgonya * 2 padlizsán * 2 cukkini * 3 zöld kaliforniai paprika * 10 fürtös paradicsom
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A mártás hozzávalóit rakjuk a turmixgépbe, és darabosra pürésítsük. Egy nagy tepsit kenjünk ki olívaolajjal, és rétegezzük bele a nagy hasábokra vágott krumplit és a zöldségeket. Öntsük le a mártással, és rázogassuk addig a tepsit, míg az egyenletesen eloszlik a rétegek között, majd fedő nélkül tegyük a sütőbe, és süssük addig, míg a zöldségek megpuhulnak és a mártás besűrűsödik (kb. 80 perc).
TIPP: Rétegezhetünk közé feta sajtot vagy előzetesen olajban körbesütött csirkealsó- és felsőcombokat is.
Gírosz házilag
Elkészítési idő: 30 perc + pácolás
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 80 dkg filézett pulykafelsőcomb * 2 ek gírosz-fűszerkeverék * 1 citrom * 2 ek olívaolaj * 4 nagy paradicsom * 4 lila hagyma * 60 dkg burgonya
A tálaláshoz: 4 pita * tzatziki
Elkészítés: A hússzeleteket dörzsöljük be a gírosz-fűszerkeverékkel, majd egy éjszakán át pihentessük a hűtőben. Fogyasztás előtt egy forró serpenyőben süssük át mindkét oldalát, majd vágjuk csíkokra, és dobjuk vissza a serpenyőbe, hogy a szélek is átpiruljanak. A paradicsomot és a lila hagymát szeleteljük fel, a krumplit vágjuk hasáb alakúra, és olajban süssük ki.
A tányérokra készítsük ki a felszeletelt paradicsomot, a karikára szedett lila hagymát, locsoljuk meg tzatzikivel és citromlével. Szedjük mellé a hasábburgonyát és a húst, pitával, frissen fogyasszuk.
Pita – görög lepénykenyér
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók: 50 dkg liszt * 3 dl langyos víz * 2 tk só * 1 ek méz * 3 dkg élesztő * 2 ek olívaolaj
Elkészítés: A vízben feloldjuk a mézet, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálba öntjük, és fokozatosan szitáljuk hozzá a lisztet, hogy szép sima, csomómentes tésztát kapjunk. Először az élesztőt, a vizet és a mézet keverjük össze. Alapos keverést igényel, legyen egyöntetű a massza. Közepesen lágy tésztát kapunk. A tésztából formázzunk gombócokat, és egy lisztezett felületen kézzel nyújtsuk ki kör alakúra – kb. fél cm vastagoknak kell lenniük. Az elkészült pitákat takarjuk le, és kelesszük 20–30 percig.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, tegyünk be egy lapos tepsit vagy sütőlapot, hogy jól átforrósodjon. Dobjuk rá a pitákat, és 2-3 percig süssük, míg felfúvódik. Szedjük ki és rácson hűtsük le.
Joghurtos-málnás pohárkrém
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 40 dkg natúr joghurt * 30 dkg málna * 10 dkg cukor * 3 ek pektin * 5 ek víz
Elkészítés: A málnát egy szűrőbe téve cukrozzuk le, és egy tálban fogjuk fel a kicsöpögő levet. A levet keverjük össze a joghurt felével, a pektint pedig oldjuk fel a vízben, és osszuk három részre. 3 kis lábosra lesz szükség: az egyikbe a málna, a másikba a málnalével kevert joghurt, a harmadikba a natúr joghurt kerül. Mindháromhoz keverjük hozzá a feloldott pektin egyharmadát, keverjük el, és lassú tűzön, kevergetve melegítsük fel, és félig hűtsük ki, hogy a zselésedés folyamata beinduljon, majd adagoljuk poharakba őket. Alulra a málnás joghurt kerül, rá egy réteg natúr joghurt, majd a málna, a tetejére szintén natúr joghurtot simítsunk. 3 órára tegyük hűtőbe, dermedés után fogyasztható.
TIPP: A tetejét tálalás előtt díszíthetjük friss gyümölcsökkel.