A gyönyörű sárga pitypangvirágokból finom szirupot, egy fajta mézet készíthetünk. Ízesíthetjük vele a teát, kenhetjük vajas kenyérre, süteményre, felöntve vízzel és citromlével ízes, frissítő üdítőitalt kapunk. Gyógyhatásai: elősegíti az emésztést, hatékony vértisztító, megfázás, hörghurut, köhögés esetén is hatásos.
Hozzávalók: 3 nagy marék pitypangvirág, 1 l víz, 1 kg cukor, 1 biocitrom. Tiszta helyről gyűjtsük a virágokat, ahol nincs autóforgalom. A virágokat napsütésben szedjük, amikor teljesen ki vannak nyílva és 1 órára terítsük ki, hogy a bogarak kimásszanak belőle. Majd 1 liter vízzel forraljuk fel és levéve a tűzről, lefedve egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap leszűrjük, a virágokat kinyomkodjuk. A léhez hozzáadjuk a cukrot, a felkarikázott citromot és nagyon lassú tűzön, fedő nélkül forráspontig felfőzzük, de nem forraljuk. Kihűtjük, majd ezt még egyszer ismételjük. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz dunsztba tesszük.