Aktuális

Csak idő kérdése: aki nem oltatja be magát, megfertőződik

Bors

Létrehozva: 2021.05.19.

Oltás vagy fertőzés, a nyájimmunitást mindenképpen elérjük.

Forrás: Origo / Talán Csaba

– Oltás vagy fertőzés, a nyájimmunitást mindenképpen elérjük.

Miután a tömeges védettség alsó határát folyamatosan felülírják a felbukkanó mutációk, érdemesebb oltatni, hiszen aki nem teszi: kizárásos alapon elkapja a koronavírust és szövődményekkel nézhet szembe hosszútávon.

Nem beszélve arról, hogy veszélyt jelent környezete számára is. A nyájimmunitás alsó értéke ma 80 százalék, de ez az indiai mutáció beköszönésével emelkedni fogtudta meg a Metropol Rusvai Miklós virológustól.

A nyájimmunitás attól függ, hogy milyen mutáció terjed.

– Az eredeti, vuhani koronavírusnál még 60-70 százalékra tettük a nyájimmunitás minimális alsó határát, mivel annak gyengébb volt a terjedő képessége. Most 80 százalékra tesszük a határt, mégpedig a brit mutáns miatt. Előfordulhat azonban, hogy ezt az értéket 85 százalékra kell emelni az indiai variáns megjelenése és terjedése következtében – mondta a virológus.

Az oltással szerzett védettség mindenképpen jobb

A nyájimmunitás mindenképp kialakul, az nem úszható meg. Rusvai Miklós szerint azonban a kérdés az, hogy hány százaléka alakul ki oltás révén és mennyi fertőzés révén.

Az a cél, hogy minél többen szerezzék meg oltással a védettséget és minél kevesebben fertőzéssel. Utóbbi ugyanis kockázattal jár, hiszen több lesz a megbetegedés, többen kerülnek kórházba, megemelkedik a fertőzés okozta szövődmények száma, és többen halnak meg a betegség következtében – figyelmeztet a professzor.

A koronavírussal mindenképpen együtt kell élnünk

Rusvai Miklós szerint a koronavírus mostantól itt marad velünk, csak a nyájimmunitás kialakulása után nem jelent majd akkora terhet az egészségügynek. 

Szórványos megbetegedések minden évben lesznek a légzőszervi betegségek szezonjában, vagyis ősszel és télen – mondja a professzor Metropolnak, akinek szavait dr. Tóth Sándor virológus is megerősítette.

– Annál komolyabb veszélyt nem fog jelenteni a koronavírus sem, mint bármely más, jelenleg is cirkuláló vírus – például a nátha -. Ha van a kezünkben egy gyógyszer, akkor a járvány megfogható – emeli ki Tóth Sándor.

vakcinabőség van, mindenki oltathat

Hogy mi segíthet a nyájimmunitás elérésében és a járvány gyorsabb leküzdésében?

Oltatni, oltatni és oltatni!

– feleli Rusvai Miklós. A virológus hozzátette: most már vakcina bőség van, mindenki beoltathatja magát. Ha a héten nem is, de a jövő héttől már a Pfizer vakcina is feleslegben lesz, mindenki azzal oltathat, amivel csak szeretne.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek