Erre a hétre- hogy stílszerű legyek – húsvéti recepteket hoztam. Ezek az ételek tökéletesek az ünnepi vendégváráshoz, sőt, még egyes maradékok (sonka, tojás) utólagos hasznosítására is megfelelőek.
Nálunk húsvétkor általában hidegtál készül, amin biztos megtalálható az általunk készített sonka vagy csülök, a sonkalében főtt tojás, és persze retek, újhagyma is. Töltött tojást általában készítek, és persze sütök is, legtöbbször valamilyen pogácsát, meg házi kenyeret, mert mi a sonkához nem eszünk kalácsot, akkor sem, ha sós. Persze kalács is van, de az mindig a húsvéti reggelihez készül, vagy desszertnek, ebben az esetben mindig megtöltöm valamivel (a gyerekek kedvére általában csokival, kakaóval). Néha sütök tortát is, de ez mindig esetleges, és olyan, amihez épp kedvünk van.
Ilyen tehát a mi húsvétunk, de én arra is kíváncsi lennék, hogy nálatok mit szokás az ünnepi asztalra tenni.
És most jöjjenek a receptek!
Hozzávalók
Az öntethez a tormát, a majonézt és a tejfölt kikeverem, hozzáadom az apróra vágott hagymát. Sózom, borsozom, beleforgatom a kisebb kockákra vágott tojást, sonkát, sajtot és a hámozott, felkockázott almát is. Pár órán át hűtőben érlelem, majd salátalevélen tálalom előételként, de akár főétel is lehet.
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A tészta elkészítéséhez a lisztet tálba szitálom, beleszórom a szárazélesztőt, hozzáadom az olajat, tejet, vizet, sózom és ebből a katyvaszból tésztát dagasztok robotgép segítségével. Legalább 10 perc kell hozzá, hogy jó hólyagos legyen. . Meglisztezem, letakarva duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, és ismét kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez a sonkát ledarálom. Serpenyőben megforrósítom a vajat, rádobom a sonkát, a felkarikázott hagymát és a felcsíkozott medvehagyma leveleket és a húst pár perc alatt kissé megpirítom. Sózom, borsozom.
A megkelt tésztát átgyúrom, fél centi vastagra nyújtom és teljes felületén megkenem a sonkás töltelékkel, majd megszórom a sajttal. Hosszabb oldalánál felcsavarom, és kb. két centis szeletekre vágom. A tekercseket egymás mellé sütőpapírra ültetem, majd hideg, 180 fokra állított sütőbe tolom, és kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. A csigák sütés közben összenőnek, lehet szétszedve is tálalni, de az is megoldás, ha a vendégek törik le maguknak a szimpatikus darabokat.
Hozzávalók
A fetát darabokra töröm és az olívaolajjal botmixer segítségével krémesre keverem. Hozzáadom a jól megmosott citrom reszelt héját és levét, a felaprított medvehagymát és tekerek rá borsot. Sózni nem kell, mert a feta önmagában is elég sós. Friss ropogós kenyérrel, paradicsommal, olajbogyóval tálalom.
Hozzávalók
A megfőtt, kihűlt tojásokat kettévágom és a sárgákat keverőtálba szedem. Hozzáteszem a krémsajtot, majonézt, mustárt, a felcsíkozott hagymaféléket és simára kikeverem. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, majd belekeverek 5 dkg reszelt sajtot is.
A tálat, amelyben majd kínálom, salátalevelekkel kirakom, és szépen sorban ráültetem a tojásfehérjéket. Ezután kiskanállal beletöltöm a masszát, jó púposan, majd a tojások tetejét meghintem reszelt sajttal. Ha marad a krémből, azzal díszíthető a tál, vagy gyorsan megesszük jó friss kenyérrel.
További variációk:
A töltött tojást a fogyasztást megelőző este készítem, hogy másnapra jól összeérhessenek az ízek.
Hozzávalók
tetejére:
A lisztet a vajjal, krumplival összemorzsolom, hozzáadom a tojássárgát, sót, élesztőt, tejfölt és rugalmas tésztává gyúrom. Ha túl lágy, lehet még hozzá adni lisztet.
Langyos helyen duplájára kelesztem, tetszőleges méretűre szaggatom, megkenem tojásfehérjével, megszórom sajttal vagy magvakkal. Addig pihentetem, amíg a sütő hőfoka a 180 fokot eléri, majd kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?