Celeb

Cserháti férje az első férfi, aki gyesre ment

Tamás Rita

Létrehozva: 2014.06.22.

Cserháti Zsuzsa élete regénybe illik, a csodás hangú énekesnőben egyszerre volt meg a zseni, a hétköznapi asszony, az esendő ember és a kitartó harcos. Férjét imádta, szerelmeivel nem volt szerencséje, más nem volt fontos neki, csak a fia, az édesanyja és a zene.

Cserháti Zsuzsa balett-táncosnak készült, de másodjára sem vették fel a balettintézetbe, és mivel zenei általános iskolába járt, lassan rájött, hogy az éneklés is érdekli. – Akkor szerettem bele a soulzenébe, amikor még tilos volt hallgatni a külföldi rádióadókat, ez 1966 körül történt – mesélte egy 2001-es interjúban Cserháti Zsuzsa. – Harminc évet kellett várnom, hogy megvalósítsam az álmaimat.

Mert ugyan 1972-től a nyolcvanas évek elejéig felfelé ívelő karriert futott be, többnyire könnyed dalokat énekelt, nem olyan feketezenét, amelyért rajongott. Az indulása igencsak kalandos volt, a Balaton étteremben lépett fel, amikor Szécsi Pál nővére, Kati, aki akkoriban kenyereslányként dolgozott ott, meghallotta énekelni. – Palinak éppen akkor futott egy műsora Házibuli Szécsi Pállal címmel, és engem hívott meg – mesélte Cserháti. – Egy órával a műsor előtt kaptam meg a működési engedélyemet.

Zsuzsa karrierjének vége is filmbe illő volt. Erdős Péter, a Hungaroton feje a káprázatos tehetségű énekesnőnek azt ajánlotta fel, hogy legyen a Neoton Família vokalistája. Cserháti a méltatlan kérésre nemet mondott, amiért 15 évig hallgatásra ítéltetett.

Eközben magánélete hullámzóan alakult. 22 évesen, 1970-ben ment férjhez Szirtes Károly
autóvillamossági műszerészhez, 1976-ban megszületett fiuk, Krisztián. Ő így beszélt szülei kapcsolatáról a Kiskegyednek. – Két különböző ember nagy szerelme volt.  Négyéves koromig az életünk idilli volt. A válásuk kulturáltan zajlott, ma már úgy gondolom, megmenthető lett volna a házasságuk, anyu haláláig szerette apámat.

Apukám csodálatos ember volt, anyu is mindig ezzel a jelzővel illette, ha mesélt róla. Tizenöt éves koromban ment el, három hónap alatt elvitte a rák. Ezután kerültem édesanyámhoz. Amikor megszülettem, apu maradt velem otthon, az első férfi volt Magyarországon, aki hivatalosan gyesre ment. Anyu így tudta folytatni a koncertezést.

– Tizenhat évig éltünk együtt, óriási szerelem volt a miénk – mesélte Cserháti Zsuzsa ugyanabban a 2001-es, Ernyei Bélának adott interjúban. – Ha én szeretek valakit, akkor mindent szeretek, ami hozzá kötődik, de sajnos az is jellemző rám, hogy kisajátítom a párjaimat…

Az énekesnő az Erdős Péter-féle affér után csak az éjszakában énekelt, lemezt nem készített, tévébe nem hívták. A hallgatás éveiről gyakran kérdezték, de ő csak annyit mondott, hogy az élet minden területén talajt veszített, ennél azonban fontosabb, hogy talpra tudott állni. 1995-ben Rózsa István producer fedezte fel ismét, akivel elkészítették a 96-os Hamu és gyémánt című albumot.

Visszatérése és sikere azonban nem oldott meg mindent: kishitűsége és önmagával szembeni maximalizmusa megmaradt. Ekkor már nem próbálkozott párkapcsolatot kialakítani, Csűri László zenésszel, majd Záray Péter fotóssal még a hallgatás éveiben volt együtt, de mindkét kapcsolat zátonyra futott, előbbi Zsuzsa ragaszkodása miatt, utóbbi azért, mert az énekesnő nem vállalt még egy gyermeket.

2001-ben így vallott szerelmeiről: – A válásom után volt egy hétéves kapcsolatom, majd egy 8 hónapig tartó, a következő párommal két évig voltam együtt, az utolsóval négy hónapig, aztán vége, soha többé nem próbálkoztam – mondta. – Sajnos édesanyámat nemrégiben elveszítettem, pedig ő állt mindig mindenben mellettem. Sokat megéltem már, és ma már látom, az én szerelmem igazából a zene, a családom és a gyermekem.

Cserháti Zsuzsa 2003. július 23-án, gyomorvérzésben halt meg, két kisunokája halála után született… 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek