Celeb

Retro: Eltörték Juhász Jácint lábát a forgatáson 

A. T.

Létrehozva: 2018.01.14.

Horváth Ádám neve garanciát jelentett arra, hogy a Mire megvénülünk című sorozat forgatási tervét pontosan  végrehajtja a stáb. A legendás rendező ugyanis híres arról, hogy nemcsak ő maga tartja be a szabályokat – nem lépi át a megadott időkorlátokat, nem változtat hirtelen forgatási helyszínt, pontosan tudja, mit akar –, hanem a munkatársaitól is elvárja a precizitást, a munka iránti alázatot. Így történt ez a Jókai Mór regénye alapján, 1978-ban készült hatrészes sorozat, a Mire megvénülünk forgatásán is. 

– Én mindig a színészek legjavát válogattam a szereplőgárdába – mondja Horváth Ádám a sorozat stáblistáját szemügyre véve. 

És valóban, Komlós Juci, Kállay Ilona, Almási Éva, Szilágyi Tibor, Raksányi Gellért, Zen­the Ferenc, Márkus László és Kern András ki­váló választásnak bizonyult. Az ő játékuknak köszönhetően ma is élvezetes feldolgozás született Jókai regényéből.

A forgatás körülbelül nyolc hónapig tartott, ezalatt dolgoztak a fóti kastélyban, amely ak­koriban még mú­ze­umként működött, de megfordultak például Győrben és a Velencei-tónál is. A stáb Székesfehérváron lakott egy szállodában, ahol – ha éppen nem rögzítettek éjszakai jeleneteket – szívesen összegyűltek, közösen vacsoráztak és jókat beszélgettek. A legemlékezetesebb forgatási nap minden bizonnyal az volt, amikor egy véletlen baleset átrendezte az előre meghatározott munkamenetet.

– Juhász Jácint egy ci­gány rablót játszott, és épp a főhőssel, a Lorándot alakító Sárvári Győzővel verekedett. A tervek szerint a főhős bedobta volna őt egy oltott tejjel teli gödörbe, ami meg is történt, de közben eltört a lába. Azt a jelenetet végigjátszotta, vi­szont amíg nem gyógyult fel, csak olyat tudtunk vele felvenni, amelyben lovon ül, és nem látszik a gipsze – mesélte Horváth Ádám. 

Erről szól a történet

Az Áronffy famílián átok ül. A családi kripta lassan megtelt az elhunyt családtagokkal, ami megrémiszti a még életben lévőket. A két Áronffy fiú igyekszik elkerülni a végzetét, ezért Pozsonyba utaznak cseregyerekként. Loránd, az idősebb fiú belekeveredik a hivatalos rend által üldözött reformmozgalomba, ráadásul a legjobb barátja jelenti fel. Szerelemből, cselszövésből, ármányból, verekedésből nincs hiány, miközben a fiúk a végzetük felé száguldanak.

Az ominózus jelenet benne maradt a filmben, és Juhász Jácint lélekjelenlétének köszönhetően, csak az mondja meg, mi zajlott a háttérben, aki ismeri a történetét.

Horváth Ádám szívesen dolgozott együtt a feleségével, Csűrös Karolával is. A színésznő Frommnét keltette életre a sorozatban, amire – vérbeli nőként – így emlékszik vissza.

– A forgatás minden percét imádtam. Édes szerep volt és gyönyörű ruhákat viseltem.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek