Egészen természetes, hogy nem csak a zsíros csülkök hatásait érdemes csökkenteni, a vegán életmóddal tökéletesen egészségesre ehetjük magunkat. A Barátok közt legújabb szereplője, Karalyos Gábor öt éve lett vegán, vagyis csak zöldségből, gyümölcsből és magvakból készült ételek kerülnek a tányérjára. A sorozat szívtipró Somogyi Leventéjének korábban már vegetáriánus barátai gyakran ajánlották, hogy próbálja ki ezt az életmódot, de ő nem tudta volna elképzelni az életét hús nélkül. Végül egy oktatóvideó változtatta meg az életét. Azóta a sorozat Balogh Nórájával, vagyis Varga Izával is cserélget recepteket, aki szintén kerüli a húst.
– Megnéztem egy dokumentumfilmet. Semmiféle vágóhídi jelenet nem volt benne, egyszerűen a vegán szemléletmódot mutatta be. Nagyon megragadott és elgondolkodtatott. Úgy voltam vele, hogy majd utánaolvasok és holnap elkezdem, de nem így történt. Vacsorára már nem tudtam megenni az ételt, amit még délelőtt készítettem. Szóval húsevőként keltem, de már vegánként feküdtem le – mesélte a színész, aki annyira tiszteli az állatokat, hogy bőrcipőt is csak akkor vesz fel, ha a szerepe megköveteli.
A hirtelen váltás miatt sok mindent kellett megtanulnia rövid idő alatt, de ismerősei és barátai segítettek benne. Ma már Gábor változatosabban főz, mint előző életében, és sokkal kiegyensúlyozottabb. Amit tud, maga termel a kertjében, magára pedig szeret úgy gondolni, hogy ő a Vegán Hegylakó.
– Különféle gyökérzöldségeket, például céklát, zellert, répát nyersen lereszelek, egy kis gyömbért is teszek bele. Feltétként diót, éppenséggel mert diófám van, vagy bármiféle magokat szórok a salátára. Ez a keverék tele van a szervezet számára hasznos dolgokkal, támogatja az immunrendszert – osztotta meg Gábor az egyik általa gyakran készített étel összetevőit.
– Valójában az a legjobb, ha igyekszünk mindig szezonális alapanyagokat használni. Bár a banánnak sosincs szezonja itthon – mondta nevetve.