Celeb

Viszkis: Egyszerűbb volt a bankrablás, mint a disznótor szervezése

G. Sz.

Létrehozva: 2020.01.20.

Ambrus Attiláék a zöldséget és gyümölcsöt már a kertjükben termelik, és idővel minden ennivalót maguk állítanának majd elő. A Viszkis egyre inkább kacsingat a gasztronómia felé.

Az utóbbi napokban nem sokat aludtam, nagyon sok feladat és elintéznivaló volt, és péntek este már felállítottuk a sátrakat is. Muszáj volt előredolgozni, hogy ma ne legyen semmi fennakadás és senki ne maradjon éhesen, szomjasan – mondta a Borsnak Ambrus Attila, aki a börtönből való szabadulása után az Esztergomhoz közeli, festői szépségű Búbánatvölgyben kezdett új életet, és úgy érzi, múltbéli tettei ellenére be- és elfogadta őt a közösség.

A Viszkis felesége, Réka és további kilenc fő hozta létre a Búbánatvölgyért Egyesületet, hogy óvják a környék történelmi, természeti értékeit, és egyúttal a jövő generáció számára is be­mutassák a népi kultúra hagyományait.

Múlt szombaton egy igazi falusi, szalmával perzselős disznóvágást prezentáltak a nagyjából százötven vendégnek, és az erdélyi disznótoros leves, a friss sertéspecsenye mellett hagyományos magyar és erdélyi fűszerezéssel készült kolbászok, valamint májas hurka is került az asztalra.

Egy bankot egyszerűbb volt kirabolni, mint megszervezni ezt a disznótort – közölte a Borsnak viccelődve a Viszkis, de arcán látszott, hogy komolyan beszél, hiszen az egyik pillanatban még az orrunk előtt borítja be szalmával az előtte heverő, nagyjából 170 kilós disznót, a másikban a kolbásztöltésnél segédkezik, majd mire kettőt pislogunk, már a hangulatért felelős Hagyományőrző Kelevézek zenekarral, illetve a három vendég betyárral egyeztet.

– Ez az egész nem rólam szól, hanem arról, hogy az egyesülettel vendégül látjuk a búbánatvölgyieket, illetve a környéken lakókat, és ebből hagyományt szeretnénk csinálni.

Ebben a történetben mindenki ingyen dolgozik, nem pénzt keresünk, ha­nem megpróbáljuk megalapozni az egyesületünk jövőjét, s bármilyen csekély is lesz a bevé­telünk, az a pénz az egyesület bankszámlájára megy, és a későbbi rendezvényeinket finanszírozzuk belőle – tudtuk meg Ambrustól, aki hisz abban, a fenntartható jövő azon múlik, hogy az ember saját, háztáji terményekkel lássa el magát.

– Próbálunk elkerülni mindenféle E-betűt, és azokat a mocskokat, amik az ipari élelmiszerekbe kerülnek. Itt nincs átverés, adalékanyag, színezék, ízfokozó és tartósítószer, pusztán a disznó különböző alkatrészeit hasznosítjuk.

Szerintem ez a jövő, és mindenki gondolkodjon el azon, hol vásárolja meg az élelmiszert az asztalára, miközben itthon is lehet kiváló alapanyagokból dolgozni.   

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek