Celeb

Bárddal, kalapáccsal is művész Oszter Sándor felesége

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.04.11.

Failoni Donatella szenvedélyes szakács. A pódiumtól visszavonult zongoraművész ma a kertészkedésben és a főzésben leli örömét. Húsvétkor férjével, Oszter Sándorral áll a fazék elé, hogy olasz és magyar különlegességeket készítsenek.

Forrás: Móricz István

Failoni Donatella naponta osztja meg a közösségi oldala látogatói­val, hogy éppen milyen ételt készít a család számára. Ma már igen jól elboldogul a konyhában, de saját bevallása szerint ez nem mindig volt így.

– A neveltetésemnek köszönhetően gyerekkoromban nem voltam rá­utalva, hogy megtanuljak főzni, mert a családomnál házvezetőnő dolgozott. Ez olyannyira érvényesült, hogy amikor egyszer a barátnőim megkértek, hogy főzzek egy teát, és már lobogott a víz a fazékban, tőlük kérdeztem meg, hogy ez azt jelenti-e, hogy éppen forr. Azt hitték, hogy viccelek, pedig nagyon is komolyan gondoltam, miközben akkor már húszéves is elmúltam. Az élet később mégis úgy hozta, hogy elsajátítottam az ételkészítés fortélyait, és ma már szinte mindennap főzök valamit – elevenítette fel a kezdeteket Failoni Donatella.

– Képes vagyok a recepteket az ételek íze alapján rekonstruálni. Idén leszek 74 éves. Ma már nem koncertezem, de a kertészetben új örömforrásra leltem. Magam termesztem a zöldfűszerek többségét, és évente több száz palántát ültetek. Egy művésznek fontos a sikerélmény, amit ma már abból szerzek, ha kinyílik a rózsa a lugason, illetve megdicsérik a vendégeim, illetve a férjem a főztömet.

A saját hús a legjobb

A művésznő férje, Oszter Sándor szen­vedélyes vadász. Lőtt már szarvast, őzet, vaddisznót, nyulat és fácánt egyaránt, és ha a család éppen hal­ételre vágyik, a fazékba valót egyenesen a saját diósjenői tavukból vagy a Balatonból fogja ki a családfő.

– A vadételeket sokan azért nem szívesen készítik, mert nem ismerik a titkot! A lényeg, hogy a húsról a hártyát, a fattyút és a zsigereket teljesen le kell szedni, hogy rendesen megpuhuljon, és ne legyen kellemet­len mellékíze. A férjem jóvoltából gyakran meglehetősen nagy darab húsokkal kell dolgoznom, már az is megfordult a fejemben, hogy a rutinomból kifolyólag a mészárosengedélyt is ki­válthatnám – me­sélte a zongoraművész, aki gyak­ran használ a konyhában bárdot és ka­lapácsot is.

Húsvét a Balatonon

A művész házaspár a nyaralójában tölti a  húsvétot. Nagyszombaton a ha­gyományoknak megfelelően sonka kerül az asztalra, ame­lyet Donatella 5–6 órán  keresztül, kis lángon főz.

– Babérlevelet, szemes borsot, hagymát teszünk a vízbe, és hagyjuk, hogy a hús a levében hűljön ki. A végefelé a sonka főzővizébe teszem a tojást is, hogy jól megbarnuljon. A tormát mi reszeljük, amitől sírok, de teljesen más az íz, mint az üvegesnek. Nagypénteken tartjuk a hústilalmat, akkor többnyire halat fogyasztunk. A rántott halhoz franciasalátát kínálok, amihez magam készítem a majonézt olajból, tojássárgájából, citromból, fűszerekkel – árulta el a művésznő. Szót fogad a férje Oszter Sándor megbízik a feleségében, amit egy történettel is alátámasztott.

– Donatella remekül ismeri a ma­gyar, az olasz, a francia és az ázsiai konyhát is. Egyszer Amerikában be szerettem volna ülni egy koreai étterembe, mire a feleségem figyelmeztetett, hogy borzalmasak az ételeik, de nem hallgattam rá. Amikor kihozták a rohasztott káposztát és a csirkét, úgy döntöttem, hogy fizetek, és in­kább máshol eszünk – mondta végül a színművész.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek