A pirosak versenyzője, Alföldy Ákos a föld felett lebegett a boldogságtól, amikor megtudta, hogy ő nyerte az idei Séfek Séfe címet a TV2 műsorában, és az azzal járó tízmillió forintos főnyereményt valamint a franciaországi nívós képzést. A kezdetekről és a jövőbeni terveiről a Borsnak beszélt először.
Forrás: TV2
Alföldy Ákos rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodott a Séfek Séfe során. Imád főzni, azonban ez nem volt mindig így. Vannak, akik már egészen fiatalon tudják, hogy milyen területen szeretnének elhelyezkedni, Ákosnak viszont elképzelése sem volt, hogy merre menjen tovább, egy barátjának köszönhetően találta meg a hivatását.
- A gyerekkori legjobb barátommal már óvodás korunk óta ismerjük egymást és együtt jártunk iskolába is. Pályaválasztáskor fogalmam sem volt, hogy merre induljak, ezért amikor azt mondta, hogy vendéglátóipari iskolába megy, úgy döntöttem, vele tartok - kezdte a Borsnak a Séfek séfe győztese, aki azóta sem bánta meg a döntését.
Ákos jelenleg Kölnben egy Michelin-csillagos étteremben dolgozik.
- 2011 óta vagyok kint és 2018-ig voltam egy munkahelyen. Azóta megjártam a ranglétrát. Eleinte csak mások keze alá dolgoztam, 2014-2018 között pedig konyhafőnök voltam. Sok kihívással jár, de nagyon szeretem csinálni. A mostani munkahelyemen 2019 óta dolgozom és itt most séfhelyettes vagyok. Az otthonom tele van gasztronómiai témájú könyvekkel, folyóiratokkal és folyamatosan képzem magam - mondta Ákos, aki részben emiatt jelentkezett a műsorba.
Ákos elmondta, hogy a tanulás lehetősége mellett az is ösztönözte, hogy kilépjen a komfortzónájából.
- Amikor az étteremben megalkotok egy ételt, két héten át fejlesztem és gyakorolom, mire a vendég elé kerülne. A műsorban viszont versenyhelyzetben voltam, időre kellett főzni, kamerák vettek körül, ami teljesen új volt a számomra, ráadásul óriási dolog volt, hogy Frigyessel főzhettem - tette hozzá boldogan Ákos, aki máig nem tudja pontosan, hogy mihez kezd a nyereményével.
- A jelentkezéskor nem a pénz motivált, hanem a tanulás és a franciaországi képzés lehetősége. Bőven volt időm gondolkozni azon, hogy mire költeném a pénzt, de még mindig nem tudom. Tízmillió forint sok pénz, de egy étterem beindításához nem elég. Egy részét biztosan képzésekre fordítom majd, belefér egy tengerparti nyaralás is, mondjuk Olaszországban, wellnesszel és mindenféle pihentető kényeztetéssel - árulta el.
Ákos tisztában van azzal, hogy az évek múlásával a teste kevésbé bírja majd ezt a megterhelő munkát, s bár imádja a szakmáját, úgy érzi, körülbelül tíz év múlva más területen dolgozna.
- Szeretnék majd vezető pozíciót betölteni, például egy kórház étkeztetéséért felelnék és irodai munkát végeznék. Azt is el tudom képzelni, hogy egy vidéki, természetközeli helyen vezessek egy éttermet - árulta el a Séfek séfe.