„Egy kis pékáru hétvégére nektek, tőlem speciálba!” – írta Győzike felesége.
Jól időzített Gáspár Bea a ropogós bagel receptjével, ugyanis meglepő összefüggést találni a lyukas közepű pékáru és az anyák napja között. Leo Rosten nyelvész A jiddis örömei című művében írt arról, hogy a jiddis bagel szóból eredő lengyel bajgiel szó megtalálható Krakkó város 1610-es „Közösségi szabályzatában”, amely kimondta, hogy az ételt ajándékba adták a frissen szült nőknek – írja a Wikipedia.
No, de jöjjön Győzike feleségének receptes Instagram-bejegyzése, mely így indul: „Egy kis pékáru hétvégére nektek, tőlem speciálba! BAGEL!”
Hozzávalók:
230 ml meleg tej,
25 gr puha vaj,
1 db tojássárgája,
20 gr friss élesztő,
30 gr cukor,
1 teáskanál só,
400 gr liszt.
– olvasható Bea bejegyzésében, mely az elkészítés módját sem hallgatja el.
„Elkészítése: a tejet meglangyosítjuk a vajjal együtt. Beletesszük az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni az élesztőt. Ebbe a tejes élesztőbe tesszük a tojássárgáját, a sót és beleszitáljuk a lisztet. A keverékből egy robotgép dagasztóspiráljával vagy a kezünkkel tésztát készítünk. kb. 50-60 percig kelesztjük. Ha megkelt, hat részre osztjuk a tésztát. Kis gömböket formázunk belőle. Közepén az ujjunkkal kilyukasztjuk és az ujjunk segítségével bageleket formálunk. Egy fazékban vizet forralunk. Majd ebbe a meleg, de nem forrásban lévő vízbe tesszük a bageleket. Mindkét oldalán kb. 1-2 percig főzzük őket. Miután kiszedtük a vízből, hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, lekenjük a tojásfehérjével, és tetszőlegesen szezámmagba vagy bármilyen magba hempergetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon sütjük! Jó étvágyat!”
– hangzik Gáspár Bea receptje, melyhez videót és fotókat is mellékelt.