Gyász

Először nyílt meg gyermekei elhunyt édesapjáról Görbe Nóra: "A mai napig úgy érzem, hogy itt van, és nem hagyott el minket"

Magyar Adrián

Létrehozva: 2024.05.08.

Idén ünnepli a negyvenedik születésnapját az egyik legnépszerűbb magyar sorozat. Görbe Nóra boldog visszaemlékezésére azonban árnyék vetül, hiszen néhány hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt a sorozat kitalálója és producere, Gát György.

Visszagondolva korszakalkotó munkának számított a Linda című sorozat, amiből eredetileg csak egy rész készült, de végül megkapták az engedélyt a további forgatásokra. Bátran állíthatjuk, hogy a magyar filmipar egyik kiemelkedő művének számító széria bőven meghaladta a korát, erre pedig büszkén emlékszik vissza Görbe Nóra.

HOT FELTÖLTÉS GÖRBE NÓRA
Görbe Nóra őszintén vallott az elmúlt időszakról - Fotó: Szabolcs László / HOT MAGAZIN

– Mai szemmel nézve Linda volt az első influenszer, csak nem szempillát vagy műkörmöt, hanem életmódot hirdetett, és önmaga testesítette meg a produktumot. 

Gát György alkotta meg ezt a világot, engem pedig feltett a piramis tetejére, és ennek meg kellett felelni.

 Ebben nem volt egyszerű élni. Előtte sok más szerepet játszottam, de a Linda után ezek fokozatosan elkezdtek csökkenni. Elment mellettem pár szerep, amit sajnálok, de volt, amit egyáltalán nem. Annak különösen örültem, hogy volt egy színpadi megmozdulásom Tahi Tóth Lászlóval hat évig, ami nagy sikerrel ment – kezdte Nóra a hot! magazinnak.

Görbe Nóra szerint csak rá tartozik, milyen volt Gát György a magánéletben

Keserédes időszakot él meg a művésznő, hiszen a Linda sikerei mellett márciusban örökre lehunyta a szemét Gát György, aki amellett, hogy a sorozat kitalálója és producere, Nóra gyermekeinek édesapja is volt.

– Ez az utolsó időszak nehéz volt. 

Nagyon fájdalmas érzés, hogy Gyuri pont most nincs már.

 Ez az év erről szólhatna, lehetne kicsit örömködni abban, amit létrehozott. Sajnos ezt adta az élet. Elképesztően nagy űrt hagyott maga után. A gyerekeket rettenetesen megviselte, és megviseli ma is. Egy nagyon sűrű energia volt, aki pedig ilyen emberrel él, az tudja, hogy nem egyszerű. A mai napig úgy érzem, hogy itt van, és nem hagyott el minket. 

Az egész életét a médiában élte, végigjárta a szamárlétrát.

 Nem volt könnyű természet, de senki sem az, aki ilyen kaliberű zseni. Ő nem olyan értelemben volt producer, hogy összeszedte a különböző országok sorozatait, hanem megalkotta a sajátjait. Semmit sem tudnak róla a külső szemlélők. Az pedig, hogy milyen volt a magánéletben, csak rám tartozik. Sokrétű ember volt, más, mint a többi rendező. Sokan nem értették meg, olyannyira megelőzte a korát. Tipikusan az az ember, akit ha kidobtak az ajtón, visszajött az ablakon. Mindig küzdött az igazáért, mert amit leírt és megalkotott, arról meg volt győződve, hogy sikeres lesz. És igaza is lett. Nagy érzéke volt ahhoz, hogy mit szeretett a közönség – mondta Nóra.

„Olyan erőt és gondolati békét ad a tenger zúgása, hogy hihetetlen”

Annak idején Nórát valósággal levette a lábáról Gát György, amikor felkérte, hogy szerepeljen a mára ikonikussá vált sorozatban. A Lindát tulajdonképpen az érzelmeiből írta a producer, aki a főiskolás évei alatt lett szerelmes az akkori növendékbe.

HOT FELTÖLTÉS GÖRBE NÓRA
Gát György a Linda szinopszisát Nórának írta - Fotó: ARCHÍV / HOT MAGAZIN

– A Lindának eredetileg a Nóra címet szánta a producer. 

Utána alakították át Katává, mert így nevezik a japán küzdősportokban a formagyakorlatot.

 Ezt elvetették, és kerestek egy olyan nevet, ami minden nyelven ugyanazt jelenti, ezért lett Linda. Gyuri akkoriban már operatőr volt a tévében, és rendezőasszisztens, tévérendező szakra járt a főiskolán, levelező tagozatra, hogy legyen papírja. Akkor írta meg a Linda szinopszisát, amit átnyújtott nekem. 

Mivel lehet egy színinövendék lányt levenni a lábáról, ha nem egy címszereppel?

A színésznő nemrég érkezett haza Srí Lankáról, ahol sokat elmélkedhetett a múlton, a sorozat elképesztő sikerein és a Gát Györggyel közösen megélt rengeteg kalandon is. Nóra számára régi nagy szerelem a dél-ázsiai szigetország, ahol el tudná képzelni az életét. Legutóbb egy hónapot töltött ott, és ezalatt sok mindenre rájött.

– Nagyon komolyan gondolkodom azon, hogy a nyugdíjas éveimben külföldre költözöm, Srí Lankára. Egy hely, ahol nem kell fűteni, nem kell ruha, mert meleg van, nem utolsósorban pedig meg lehet élni a nyugdíjamból. Már csak a tenger zúgását szeretném hallgatni, azt az erőt, ami abból jön. 

Amikor ott jártam, kimentem reggel, csak ültem, és hallgattam a tenger hangját.

 Olyan erőt és gondolati békét ad, hogy hihetetlen! – árulta el a színésznő.

„Ma már nincs bennem az, hogy mindenáron képernyőn és címlapon szeretnék lenni”

Nem kétséges, hogy sokak számára ösztönző volt a több szezont is megélt sorozat. Nóra a mai napig kap olyan üzeneteket, amik megmelengetik a szívét, hiszen azt bizonyítják, hogy egyáltalán nem merült feledésbe Veszprémi Linda története.

HOT FELTÖLTÉS GÖRBE NÓRA
Nóra örül, hogy ennyi ember számára inspiráló a mai napig a Linda - Fotó: Szabolcs László / HOT MAGAZIN

– Örülök, hogy ennyi év után is sok ezer ember számára inspiráló a sorozat. Egy fiatalember például a Lindából doktorált tavaly az ELTE-n. Szintén előző évben meghívtak Mohácsra, ahol egy egyesületben a Wado Ryu nevű japán küzdőstílust tanítják. 

Ennek az elnöke egy többdanos feketeöves hölgy, aki a tanyán, Lindát nézve döntötte el, hogy ő feketeöves lesz.

 Másnál pedig összegyűlt a család Salgótarjánban, a frizsider tetejére tették a fekete-fehér tévét, azon nézték a sorozatot szombatonként.

A színésznő úgy érzi: megteheti, hogy megválogatja, mihez adja a nevét, és miben szerepel. Ennyi, szakmában eltöltött év után pedig egy­ér­tel­műen összeforrt a neve a minőséggel.

– Ma már nincs bennem az, hogy mindenáron képernyőn és címlapon szeretnék lenni.

 Inkább méltó helyen szerepelnék.

 A legutóbbi színházi felkérésem nagy ígéretnek indult, majd kiderült, hogy csak néhány próba adatik meg. Döbbenten szemléltem, mi zajlik… A körülmények ellenére sikert csináltunk, de az ár nagy volt. Több hasonlót nem szeretnék az életemben – zárta a szavait Nóra.

hot! magazin 2024/19. címlap
Keresd a legújabb hot! magazint az újságárusoknál - Fotó: hot! magazin

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek