Hőség

„Azt hittem, az előadás végére elvisz a mentő” – Nehezen viseli a 87 éves Pásztor Erzsi a kánikulát

Mona

Létrehozva: 2024.06.19.

Berobbant a kánikula, és van, aki nehezen viseli a hőséget. Így van ezzel Pásztor Erzsi is, aki ilyenkor igyekszik minél kevesebb alkalommal elhagyni otthonát. Azonban a kötelesség olykor elszólítja otthonról, nyáron ugyanis négy szabadtéri előadása is lesz, amitől retteg, vajon hogyan bírja majd a forróságot.

Sokan várták már, hogy berobbanjon a nyár. Egyik napról a másikra emelkedett a hőmérséklet 35 fok fölé, így szerdától harmadfokú hőségriadót rendeltek el a déli országrészben, de az ország más területén sem sokkal enyhébb a helyzet. Az előrejelzések alapján szombatig egészen biztosan kitart ez az állapot, ami nem mindenkinek a szervezetésre van jó hatással. Pásztor Erzsi is nehezen viseli a forróságot.

Pásztor Erzsi
Pásztor Erzsi a hőségriadó miatt inkább a klimatizált lakásban marad (Fotó: Szabolcs László)

Pásztor Erzsi a hőségriadó miatt csak hajnalban mozdul ki otthonából

A kisgyermekek, az időseket kifejezetten nehezen viselik a kánikulát, de még egy fiatal, egészséges felnőttnek is okozhat kellemetlenséget a forróság. Ilyenkor a csapból is a figyelmeztetések szólnak: mindenki igyon minél több folyadékot, és ha tehetik, maradjanak hűvösebb, jobb esetben a klímás lakásban, így elkerülve a rosszulléteket. Aki csak teheti, figyeljen oda az idős rokonára, ne engedje napközben sétálni, szabadtéri tevékenységet végezni, a hajnali és az esti órákra tervezzék a kinti programokat. Ezek a figyelmeztetések, hasznos tanácsok remélhetőleg sokakhoz eljutnak.

Pásztor Erzsi
A művésznő szerencsére koránkelő, nem okozott számára gondot, hogy reggel hatkor induljon a piacra (Fotó: Bánkúti Sándor)

Pásztor Erzsi, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház-, a Turay Ida Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja pontosan tisztában van azzal, ilyenkor mit kell tenni. Igyekszik minél kevesebbet a hőségben tartózkodni, mert rendkívül nehezen viseli a meleget.

Nem bírom a kánikulát. Hajnalban voltam a fodrásznál, kilenckor már itthon voltam. Nagyon korán kelő vagyok, ezekben az időkben ez pedig kifejezetten a hasznomra válik. Nem okoz gondot reggel hatkor a piacra indulni, ott mindent be tudok vásárolni. 

Szépen beosztom a teendőket, és igyekszem minél kevesebbszer kimozdulni a lakásból. 

És hát én is klímát használok. Az elmúlt években olyan elviselhetetlen lett a hőség, hogy szerintem egyáltalán nem számít már luxust a légkondi – mondta a Bors érdeklődésére a művésznő, majd hozzátette, nem véletlen az sem, hogy régen nyáron a színházakban nem voltak előadások, mert azokban az időkben még nem tudták hűteni a teátrumokat.

hőségriadó
A Szomszédok Janka nénije már akkor is tudta, sok folyadékot kell inni a kánikulában (Fotó: Facebook)

„Azt hittem az előadás végére elvisz a mentő”

Idén az utolsó fellépésem két hete volt vasárnap, végig ment a klíma, de azt hittem az előadás végére elvisz a mentő. 

– Nem lehet kibírni. A nézőknek sem könnyű, tele volt a színház. Tartok is a nyártól, ugyanis négy szabadtéri előadásom lesz a augusztus végéig bezárólag. Tihanyban két darabot is játszom, reméljük, hogy akkor már nem lesz olyan hőség. Zala megyében, Egerváron van a Turay Ida Színháznak egy játszóhelye, ott szintén két előadásom lesz. Fárasztó lesz, mert messze van, és sajnos a két előadás egy hét különbséggel lesz, így kétszer kell utazni. Éppen ott alhatnék, gyönyörű környék, pazar szállók vannak az erdő közepén, és nagyon jó közönségünk van, imádják a színházunkat. Engem külön, klímás autóval visznek, úgyhogy nincs okom panaszra, még ha jó messze is kell mennünk – mesélte a színészlegenda.

Pásztor Erzsi szeptember 24-én tölti a 88. életévét, de mint mondja, erről mindig megfeledkezik.

Épp itt van a lányom, ő szokott figyelmeztetni mindig, ha elkezdek panaszkodni. Amikor mondom, hogy olyan rettenetes, hogy ritkul a hajam, rám szól: „Mami, Te soha nem szégyelld magad, már ötvenéves nőknek is hullik a haja”. És ez az igazság, így van. Csak elfelejtem, hogy az öregség egy rossz dolog – fűzte hozzá a művésznő.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek