Emlékezés

Szívszorító látvány: Így néz ki most a 18 évvel ezelőtt elhunyt Zenthe Ferenc sírja – fotó

Cs.G.

Létrehozva: 2024.07.30.

Ma van a legendás színész halálának évfordulója, aki sajnos már 18 éve nincs köztünk. Zenthe Ferenc nem tekintett magára sztárként, tette a dolgát és színészkedett, az ország pedig a mai napig nem felejti.

Zenthe Ferenc neve hallatán sokaknak egyből a Tenkes kapitánya, vagy Taki bácsi a Szomszédokból ugrik be. A színész legenda Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- díjas, Nemzet színésze címmel kitüntetett, érdemes és kiváló művész volt. A magyar színművész 2006-ban hosszas betegeskedés után hunyt el, és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Zenthe Ferenc
Zenthe Ferenc legendás színészként él még most is az emberek emlékében (Fotó: Ujvári Sándor)

Így fest most a 18 éve elhunyt Zenthe Ferenc sírja

Az ország Tenkes kapitányának halála megrázta az országot, hiszen játékával és barátságos, szerény személyiségével mindenki szívébe belopta magát. Zenthe Ferenc egészen 84 éves koráig aktívan dolgozott, amikor agydaganatot diagnosztizáltak nála. Ma, a halálának évfordulóján, a Bors kollégája meglátogatta a sírt, ahol a színész óriás nyugszik. Nem meglepő módon a színész emlékhelye kitűnő állapotban van és rendszeresen van gondozva. Feltehetően fia – aki rajongásig szerette édesapját– és unokái a mai napig kijárnak megemlékezni szerettükről. A sírnál két régebbi mécses és egy kis kosárnyi virág áll. Bár a szeretet nem múlt el mindenki Taki bácsija iránt, a rajongók bizonyára már nem látogatják rendszeresen az emlékhelyet.

Zenthe Ferenc sírja
Így néz ki most Zenthe Ferenc sírja, amit láthatóan rendszeresen gondoznak (Fotó: Rozman Péter)

Szülővárosában programokkal emlékeztek volna rá

Kétségtelen, hogy Zenthe Ferenc mély nyomot hagyott a magyarországi színészetben, így 2020-ban emlékévvel ünnepelték volna. Bár tiszteletteljes ünnepléssel készültek születésének 100. évfordulójára a teátrumok, de a koronavírus járvány miatt ez csak az online térben valósulhatott meg. Salgótarjánban is egy egész éves eseménysorozatot terveztek akkor, aminek ifj. Zenthe Ferenc volt a fővédnöke. Tortát neveztek el róla, drámapályázatot írtak ki, filmjeit újra levetítették.

Ő egyszerű ember volt, csinálta a dolgát, végezte a feladatát, a színészetet, nem voltak allűrjei. Élhetett volna úgy, mint a nagy bohém művészek, de ő két lábbal állt a földön és minden este hazajött hozzánk – mondta korábban a Borsnak ifj. Zenthe Ferenc, hozzátéve, habár édesapja nem értené a körülötte lévő felhajtást, ő azért nagyon is érti. 

Az ő magatartásának végeredménye, hogy még 14 évvel a halála után is ilyen szeretettel emlékeznek rá. Nem kötődik a nevéhez semmi, ami miatt rossz érzéssel lehetne rá emlékezni. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szomszédok Taki bácsijaként tényleg megismerte egy egész ország, és az ismétlések miatt olyan, mintha még mindig élne nem csak a televíziós műsorokban vagy színházi felvételeken.

– emlékezett korábban a nagyszerű színművész édesapjára fia. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek