Évforduló

Huszonnyolc éve vált el Diana és Károly: fotókon a viharos házasság

Doris

Létrehozva: 2024.08.28.

A pár már korábban különment egymástól, a válást viszont csak évekkel később, egy bizonyos levél megírása után mondták ki hivatalosan. Diana és Károly házassága a kezdetektől fogva viharos volt.

Tizenöt év - ennyi közös esztendő jutott házastársként Diana walesi hercegnének és Károlynak, a válást napra pontosan 28 évvel ezelőtt, 1996. augusztus 28-án mondta ki a bíróság. Jóllehet az egykor elképesztően népszerű pár már korábban különment egymástól, a válást viszont csak évekkel később, egy bizonyos levél megírása után mondták ki hivatalosan.

Diana, Károly
Károly és Diana nem sokkal az eljegyzésük után (Fotó: PA)

Diana és Károly herceg szerelme valóban meseszerűen indult, az esküvőjük pedig a világ egyik legünnepeltebb eseménye volt, 1981. július 29-én. Az álomszerűnek tűnő ceremónia napján még senki sem sejtette, hogy kicsivel több mint egy évtized múlva máris különválnak útjaik, méghozzá meglehetősen viharos körülmények között.

Az utókor ma már tisztában van vele, hogy a színfalak mögött a pár élete korántsem volt mesébe illő, már a kezdetek kezdetén sem: Diana sok mindent nehezményezett az együtt töltött évek során, többek közt azt, hogy a királyi család szerinte sosem fogadta be őt igazán, a férje nem állt ki mellette, de leginkább az érintette fájdalmasan, amikor rájött, hogy Károly időközben ismét viszonyba bonyolódott korábbi partnerével, Kamillával (aki ma már a királlyá koronázott III. Károly felesége). A házaspár 1992-ben külön utakon folytatta az életét, noha a válást ekkor még nem mondták ki hivatalosan, csak 4 évvel később.

Diana és Károly válása: Egy levél volt az utolsó csepp a pohárban

A pontot az i-re az tette fel, amikor 1995-ben Diana egy interjút adott a BBC Panorámának: ebben hangzott el az a híressé vált mondata, miszerint tulajdonképpen "hárman voltak ebben a házasságban", utalva ezzel Károly és Kamilla románcára. Lady Di ezzel hatalmas port kavart, a nyilvánosság pedig egyértelműen az ő pártjára állt. II. Erzsébet ezt követően küldött neki egy levelet, melyben nyilvánvalóvá tette, hogy a házasságot ezek után fel kell bontani. Néhány nappal később a Buckingham-palota hivatalosan is bejelentette a válást egy közleményben.

− A jelenlegi helyzet alapos mérlegelését követően a királynő, az edinburgh-i herceg támogatásával, arra a döntésre jutott, hogy a válás kimondása szükségszerűvé vált − hangzott el a bejelentésben. Ez a fordulat feldühítette Dianát, aki állítólag mindezek után sem akart elválni.

A Bors egy galériában összegyűjtötte Diana és Károly házasságának legfontosabb pillanatait, melyet az alábbi képre kattintva nézhetsz végig:

 

A házasság felbontását követően Diana 17 millió fontot kapott, valamint évenkénti 350 ezer fontos járadék is megillette. Az ő királyi felsége megszólítást azonban innentől már nem használhatta: ehelyett Diana hercegnőként vált ismertté. A szívek hercegnője végül 1997. augusztus 31-én hunyt el autóbalesetben, új partnerével, Dodi Fayeddel együtt mindössze egy évvel a válása után írta meg a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek