BOKSZ

Hajdú Péter és Csuti szerint is veszélyes, hogy „férfi” ellen lép szorítóba Hámori Luca

Buster

Létrehozva: 2024.08.02.

Sokak szerint, az olimpiai éremesélyes magyar bokszolónő a testi épségét veszélyezteti azzal, hogy szombaton ringbe száll az algériai, (gyakorlatilag) férfivel szemben. Hajdú Pétert és Csutit is mélyen felháborítja a NOB érthetetlen döntése.

Igaz, hogy Hámori Luca nem fél a szombati mérkőzéstől, de a világ azért joggal tart attól, hogy a 66 kilogrammos súlycsoportban olimpiai éremért ringbeszálló magyar klasszis ugyanúgy, vagy akár rosszabbul járhat, mint az olasz Angela Carini, aki kevesebb, mint egy perc után úgy döntött, feladja a sportszerűtlen és minden szempontból méltatlanná fajult küzdelmet a hatalmas ütőerejű algériai ellenfele, Imane Haliffel szemben.

férfi bokszoló a női mezőnyben, Hámori Luca ellene harcol
Hámori Luca nem fél kiállni Haliffel szemben (Fotó: AFP)

Hivatalos olimpiai sportág lett a „nőverés”

Nincs ezen mit szépíteni a biológiai értelemben vett férfi, ugyanis nőket abriktól a párizsi Olimpián úgy, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség eltiltotta Halifot a nők közötti versenyzéstől. Ezzel szemben a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) saját jogkörben felülbírálta a döntést, hiszen ők másképpen értelmezik a nemi keretek határait. Hogy ezzel mi a baj? Nos, minden, hiszen aligha elfogadható, hogy az Olimpia eszmeisége alatt hivatalosan is sportág lehet a „nőverés”. A téma most tényleg mindenkit foglalkoztat, így a hazai hírességeknek is megvan a maguk véleménye. A Bors Szabó András „Csutit” kérdezte, hiszen ő is külön posztot szenteltek a minimum faramuci, de leginkább sportszerűtlen és a fair play eszmeiségét semmibe vevő NOB döntésnek.

Szabó András Csuti
Csuti szerint ezzel a helyzettel mindenki csak veszíthet (Fotó: Szabolcs László / hot! magazin )

Csuti: Hámori Luca nem fog visszalépni

Próbálom összeszedni a gondolataimat, de nagyon dühös vagyok. Egyesen felháborító a NOB-tól, hogy egy Nemzetközi Ökölvívó Szövetség egyértelmű döntése és állásfoglalása ellenére, saját hatáskörben szembe megy az észérvekkel és a logikával. Ilyen egy modern világban nem fordulhat elő, ahogyan az sem, hogy egy férfi sportoló versenyezzen a nők között. Ráadásul itt ugye nem arról van szó, hogy Imane Halif ugrik e 7 méter 60-at távolugrásban és világcsúcsot dönt-e a nők között.

Az sem lenne épp korrekt, de most arról beszélünk, hogy ez a sportol üthet akkorát, hogy azzal akár maradandó károsodást is okozhat az ellenfelének. 

Pokoli belegondolni, hogy a bokszoló lányok négy évet készülnek azért, hogy most egy férfi összeverje őket kezdte lapunknak az influenszer, aki szerint az algériai bokszoló számára sem lehet majd édes a siker íze, hiszen egy világ gyűlöli majd, ha végül férfiként olimpiai bajnok lesz a női bokszolók között. – Az Algír Boksz Szövetség helyében elgondolkodnék a visszaléptetésen, hiszen ez nem tesz jót sem az országnak, sem a sportágnak, de még Imane Halifnak sem. Mégis miféle győzelem lehet az övé? Eszem ágában sincs elvenni tőle a sportolói érdemeit, de… ez a helyzet nem tesz jót az elfogadásnak sem, ergo az egésznek csak vesztesei vannak. Abban biztos vagyok, hogy Luca nem lép majd vissza és küzdeni fog. Mi pedig nem tehetünk mást, mint szorítunk érte egy emberként tette hozzá Csuti.

Hajdú Péter
Hajdú Péter is teljesen kiakadt (Fotó: YouTube)

„Elképesztő!”

Hajdú Péter egy poénnal igyekezett elvenni a sporttörténeti skandalum élét, így egy „jövőbe mutató” mémet is megosztott követőivel. A fotón Mike Tyson látható, amint a 2028-as olimpián ringbe száll a női mezőnyben. 

Korábban pedig egy rövid, de velős véleményt is megfogalmazott az Algír sportoló indulásával kapcsolatban. – Semmi közöm hozzá, hogy ki kivel bújik ágyba és, hogy ki milyen neműnek gondolja magát, de ez felháborítóan igazságtalan!! 

Tényleg ez lesz az új receptet, férfiként nőkkel versenyezni az olimpián?!!

 Elképesztő!! – írta felháborodott bejegyzésében a Frizbi TV műsorvezetője.

Bochkor
Fotó: TV"

„Jóval erősebb, mint bármelyik nő”

A minimum furcsa, de leginkább botrányos NOB döntésről péntek reggel szót ejtett Bochkor Gábor is. – Elolvastam az erről szóló cikkeket és ez egy borzalmas helyzet. Ugyanis ez az algériai, nőnek született sportoló, semmiféle nemváltoztató műtéten nem esett át és nem kapott hormonkezelést sem. Valóban találtak nála X és Y-kromoszómákat. Ezért nem is engedték világbajnokságon szerepelni. De az Olimpiai Bizottság pedig engedi… Az ő szempontjából nőnek vallja magát és aszerint is él, de kromoszómák alapján eltér. Akkor tiltsuk el őt a sporttól? Ugyanakkor, jóval erősebb, mint bármelyik nő a saját súlycsoportjában. Láttuk a szegény olasz lányt sírni… Annyira sajnáltam őt, hiszen gyakorlatilag negyvenhat másodperc alatt péppé verte. Nagyon szeretnék erről Kovács Koko Istvánnal beszélni erről… – mondta élő adásban a rádiós legenda.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek