Emlékezés

II. Erzsébet és Lady Di: A királynő szerint menye méltó utódja lett volna

Létrehozva: 2024.09.08.

Ezekben a napokban két évfordulóra is emlékeznek az Egyesült Királyságban. Lady Di és II. Erzsébet királynő halála máig megérinti a rajongókat világszerte.

A hercegné, Lady Diana autóbalesetben halt meg 27 éve, II. Erzsébet tavalyelőtt hunyta le örökre a szemét. Mivel a brit királyi család életében az utóbbi időben több a rossz, mint a jó dolog, e két hölgy tanácsaira, támogatására most nagy szükségük lenne.

State Opening of Parliament 1983

II. Erzsébet és Lady Diana
II. Erzsébet és Lady Diana viszonya Károlytól való elválása után megromlott - Fotó: Keystone Press Agency /  Northfoto

Erzsébet és Diana sok mindenben nem értett egyet, ám abban nem különböztek, hogy mindketten imádták Vilmost és Harryt. Anyjuk halála után nagymamájuk rengeteg szeretettel vette körül félárván maradt unokáit. – A királynő rajongott Vilmosért, ám a csibész Harry volt a kedvence – mondta Paul Burrell, Diana volt titkára a The Sunnak, az interjúból pedig a hot! magazin idézett. – A királynőt lelkileg összetörte, amiért az Meghan Markle-lel Amerikában kezdett új életet. Katalinban kívül-belül Dianát látta – csak elhunyt menye kifogástalanul viselkedő változatát. Mielőtt 2022. szeptember 7-én, 96 évesen elaludt, utolsó percig a Diana fiai közti viszály végéért imádkozott.

Sehol sincs testvérháború

Sokak szerint az 1997. augusztus 31-én, Párizsban vőlegényével, Dodi al-Fayeddel tragikus autóbalesetet szenvedett hercegné szíve ma megszakadna, ha látná fiai átkos viszályát. Lady Diana halála máig sokkolja a rajongóit.

Prince William's First Day At Eton
Ekkor még a két testvér, Vilmos és Harry rajongott egymásért –  Fotó: Getty Images / hot magazin

El lenne keseredve, aztán segítene megoldani a helyzetet – vélte a BBC exkirályi tudósítója, Jennie Bond a GB Newsban. – Harryben ott él anyja lázadó szelleme, tüzes, sebezhető, törékeny, mint amilyen ő volt.

Nemrég Diana magánleveleiből újabbak kerültek árverésre, bepillantást engedve, mit érzett a Buckingham-palota kapuja mögött élve, illetve fiai közt mennyire volt szoros a testvéri kötelék. 

A fiúk valaha nagyon közel álltak egymáshoz – mondta Arthur Edwards királyi fotós a Mirrornak. – Ha Harry ma elolvasná az egyik levelet, amelyben anyja leírja, Vilmos mennyire imádta őt kisöccseként, talán átgondolná, hogyan viszonyuljon a jövőben a bátyjához. 

II. Erzsébet a legjobb anyós

Diana első, 1980-as balmorali látogatása után a királynő elégedetten jegyezte meg: „Ő egy közülünk!” Örült, amikor Károllyal bejelentették eljegyzésüket, úgy vélte, a lány pozitív kisugárzása jó hatással lesz a fiára. 

A hercegné eleinte félt az uralkodótól – áll Andrew Morton életrajzíró Diana igaz története című könyvében. – Mindig mélyen meghajolt, ha találkoztak, amúgy távolságot tartott tőle. Pedig Erzsébet a fiától való válásáig sokat törődött Dianával, szinte lányaként szerette. 

A házassági problémáiba Lady Di beavatta anyósát, neki panaszolta el a Károly és Kamilla viszonya miatti fájdalmát. Amikor a házaspár különvált, az rosszul érintette a királynőt, ám továbbra is odafigyelt menyére, gyakran felhívta, meglátogatta őt és kedvenc unokáit. 

Diana egyszer azt mondta, az ő anyósa a legjobb a világon – mesélte Morton a The Sunnak. – De miután Erzsébet engedélyével Diana elvált, a két nő eltávolodott, és a királynő már nem mindig fogadta exmenye hívásait. Tragikus halála mégis megrázta: tudta, ő méltó utódja lehetett volna. 

 

Az emlékezés virágai

Gyászolók tömege gyűlik össze minden évben a londoni Kensington-palota előtt, illetve a végzetes autóbaleset párizsi helyszínén Diana halálának évfordulóján. Virágok, fotók sokasága árasztja el ilyentájt a két helyszínt. Két éve már II. Erzsébet emlékének és 70 éven át tartó uralkodásának is szól a hasonló főhajtás, aki a skót Balmoralban aludt el örökre.

Barátnő és szupernagyi

Diana halálával unokái veszítettek a legtöbbet: egy szupernagyit. A 36 évesen elhunyt hercegné nemcsak fiaival bánt angyalian, de beteg, menekült, hajléktalan vagy árva gyerekekkel is. Katalinnal is csodás kapcsolatuk lehetett volna, anyós-meny helyett inkább barátnőként kezelve egymást. 


 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek