VALLOMÁS

Kovács Kokó István: Megsértődtem és disszidáltam…

Buster

Létrehozva: 2024.10.04. 17:00

Akárhonnan nézzük, ő hazánk egyik, ha nem a legsikeresebb bokszolója, hiszen az olimpiai bajnoki cím mellett világbajnoki övet is szerzett profiként. Kovács Kokó István mégis többször feladta az álmait, sőt egy rövid időre még Magyarországnak is hátat fordított.

Kovács Kokó István 15 éves volt, amikor az EVIG SE kötelékében kesztyűzni kezdett, majd 1988-ban a Vasashoz igazolt, hogy egy évvel később már úton legyen Svédország felé. Azért hagyott itt csapot papot, mert megsértődött az ökölvívó szövetségre, amiért nem került be a válogatott keretbe. A sportoló legenda erről Hajdú Péternek vallott a Beköltözve Hajdú Péterhez soron következő epizódjának felvételén.

Kovács Kokó István
Kovács Kokó István többször is feladta élete álmát (Fotó: YouTube)

Kovács Kokó István: Két hónapig nem bunyóztam… 

A teljes pályafutásom alatt háromszor, vagy négyszer hagytam abba az ökölvívást. Először 1986-ban hagytam abba, amikor egy Nagy Imre nevű bíró, Isten nyugosztalja, Esztergomban a serdülő, vagy ifi magyar bajnokság elődöntőjében az utolsó menetben orrvérzésért leléptetett. 

Ezt én igazságtalanságnak éltem meg, hogy két hónapig nem is bunyóztam.

 Aztán 1989-ben is abbahagytam, mert nem engem vittek ki a világbajnokságra, pedig addigra már junior magyar bajnok voltam és legyőztem a Váradi Jancsit, de még mindig őt vitték ki. Ezen annyira megsértődtem, hogy disszidáltam Svédországba – kezdte a Frizbi TV YouTube csatornán futó Beköltözve Hajdú Péterhez című műsor pénteki adásának felvételén Kovács Kokó István, aki persze nem sokáig maradt a skandináv országban, mert erősen kínozta a honvágy.

Kovács Kokó István
Kovács Kokó István éveken át élt külföldön (Fotó: YouTube)

Kovács Kokó István: Magyar vagyok, itt élek és itt is fogok meghalni 

Két hét után hazakódorogtam. Mert bár úgy döntöttem, hogy engedjük el ezt az egészet és kimegyek a nagybátyámhoz. Olyan honvágyam volt, hogy szinte azonnal vissza is jöttem. Persze nem átszöktem a határon. Teljesen legálisan, útlevéllel mentem ki, hiszen 1989-ben már nyitottabb volt ez a történet. Tényleg az volt a tervem, hogy nem jövök vissza – mesélte Kovács Kokó István, akinek azóta sem fordult meg a fejében többször, hogy elhagyja Magyarországot, pedig komoly rutint szerzett már a külföldi életben. Éltem Németországban négy és fél évet, Svájcban több mint két évet és egyetlen percig nem volt kérdés, hogy hazajövök. Nem lehet két hazád, ezt Hobó is megénekelte. Nekem ez a hazám, tehát bárhol jártam, bárhová mentem, mindig az volt bennem, hogy jó itt, de… Magyar vagyok, itt élek és itt is fogok meghalni – jelentette ki határozottan Kovács Kokó István

Az olimpiai és világbajnok bokszolóval készült egész napos interjút péntek este 19 óráról láthatjuk a Frizbi TV YouTube csatornán.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek