Mivel az ország első számú fitneszházaspárjaként tartják számon Rubint Rékát és Schobert Norbit, sokan azt is hiszik, hogy annak érdekében, hogy mindig fittek maradhassanak, száraz csirkemellen és salátákon élnek. Pedig ez nagyon nem így van.
Forrás: Facebook / Rubint Réka oldala
Kevés ember van, aki olyan ízesen tud beszélni az ételekről, mint Rubint Réka. Elég csak annyit kérdezni tőle, hogy hogyan áll a konyhaművészettel, és mintha csak egy gombot nyomott volna be rajta az ember, hosszú perceken keresztül olyan lelkesedéssel mesél, hogy beszélgetőtársa azonnal szakajtana egy kiflicsücsköt, hogy langyos hurkazsírba tunkolhassa. Réka imád főzni, mellette senki nem marad éhesen, és ehhez még csak nem is kell száraz csirkemellet és salátát csikorgatni a fogunk alatt. Réka a magyar konyha elkötelezett híve: húslevessel, pörkölttel, töpörtyűvel, kocsonyával, oldalassal vagy épp rántott hússal kényezteti a családját.
– Nagyon szeretek főzni, a család és a barátok véleménye szerint meglehetősen jól csinálom – kezdi nevetve Réka.
– Nem túlzás, hogy az egész gyerekkorom az asztal körül forgott. Vidéken nőttem fel, mezőgazdász családban, ahol édesanyám és édesapám is rengeteget dolgozott, így a világ legtermészetesebb dolga az volt, hogy én és a hét évvel idősebb bátyám is segítünk. Takarítottunk, vasaltunk, és bekapcsolódtunk a ház körüli, illetve a mezőgazdasági munkákba is. Volt fóliasátrunk mindenféle zöldséggel, kecskéink, birkáink, disznóink, tyúkjaink, kacsáink, így legtöbbször az került az asztalra, amit megtermeltünk. Egy disznótorkor az sem riasztott vissza, ha hurkát vagy kolbászt kellett töltenem. Volt füstölőnk is, így füstöltünk. Mondhatom, hogy még ma is bármikor hasznos segítsége tudnék lenni egy böllérnek a disznóvágáson
– sorolta gyerekkori élményeit vég nélkül Réka, akinek kislánykorában az is teljesen természetes volt, hogy ha húslevest akartak főzni, kimentek a bátyjával az udvarra, elkaptak egy csirkét, és ők ketten pucolták meg, majd konyhakészre készítve tették a pultra, hogy édesanyjuk megfőzhesse.
– Édesapám vadászott is, így őzet és nyulat is nyúztam már. A neszűrön (hétvégi hobbitelek – a szerk.) voltak a gyümölcsfák. Minden évben lekvárt, befőttet tettünk el, zöldségekből savanyúságot készítettünk – folytatta Réka, aki a mai napig mindennap vagy minden másnap főz.
Mivel gyerekkorában is a mindennapok része volt a főzés, ez a példa volt előtte, ő is így vezeti a háztartását, és fontos is neki, hogy három gyermeke és a férje elé mindennap meleg étel kerüljön az asztalra. A főtt ételt szinte mindig együtt, asztalnál fogyasztják el, egyébként mindenki akkor eszik, amikor éhes.
Réka a tálalásra is odafigyel, sőt a gyerekek azt is megkövetelik, hogyha bográcsozás van, akkor ahhoz illő tányér kerüljön az asztalra, mert az úgy szép.
– A legnagyobb boldogság látni, amikor jóízûen falatozzák a fôztömet. Zalán mindig azt mondja, azért olyan finom az étel, amit készítek, mert szeretettel fôzöm. És jó felfedezni azt is, hogy amikor Lara van a konyhában, látom a mozdulataiban az enyémeket.
Nagyon gondoskodó egyébként, rendszeresen készít a fiúknak reggelit. A nagyobbik fiam, Norbika is szeret tüsténkedni a konyhában, és rendkívül jó érzéke van a főzéshez – mondta büszkén az anyuka.
Réka egyébként nem szereti a nagy bevásárlóközpontokat, a közeli kis közértben vásárol be, ahová helyi termelőktől érkezik a friss áru.
– Az utcánk alján található kisközért a gyerekkoromra emlékeztet. Mindenki ismer mindenkit, és bármikor bemegyek, közvetlen, barátságos, segítôkész és családias légkör fogad.
De hogy lehetséges mégis az, hogy aki ennyit és főként zsíros, magyaros kajákat készít, mégis ilyen vékony? A titok épp abban van, amit én már az elején elrontottam: nálunk szóba sem jön a kiflicsücsökkel tunkolás, hacsak nem Update az a pékáru.
– Sokan hiszik, hogy aki diétázik, az magokat eszik salátalevelekkel. Ezzel szemben a mi alapelvünk az, hogy fontos a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrend, mindenki egyen jókat, de ami a legfontosabb, hogy ne rontsa el finomított, nagy mennyiségben bevitt szénhidrátokkal. A köretekkel van legtöbbször a baj: a csirkepaprikás tökéletes vacsora lehet, ha a hagyományos fehér kenyér helyett savanyúságot vagy Update tarhonyát, tésztát választunk mellé, ahogy a töltött káposzta tejföllel is bármikor fogyasztható, ha olyan kenyeret eszünk mellé, ami alacsony szénhidráttartalmú, vagy a rántott húshoz teljes kiőrlésű a panír. Lehet jókat enni, csak az alapanyagok gondos megválasztására kell figyelni.
Hozzávalók: Sárga- és fehérrépa * zeller * fejtett bab * egy jókora csülök * fokhagyma * hagyma * só, bors, pirospaprika, babérlevél
Elkészítés: Sokan úgy hiszik, ez egy hizlaló étel, pedig a füstölt csülök és a fejtett bab is a táplálkozási rendszerünk olyan étele, amely akár este is, még egy diétázó számára is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható. Az én levesembe viszont nem kerül krumpli, de több a gyökérzöldség, és kenyeret sem eszünk hozzá. A titok a tudatosságban rejlik.
Rékának saját főzős csatornája is van a Youtube-on, érdemes azt is végigböngészni egészséges, de jó ízes magyar ételekért.