PR Cikkek

Kollagénnel és hialuronsavval a csodaszép arcbőrért (x)

Bors

Létrehozva: 2021.08.11.

Az egészséges, hidratált és rugalmas bőr megőrzésében segítséget nyújtanak számunkra a kollagén és a hialuronsav. De mik is pontosan ezek, a kozmetikai termékek hirdetéseiben is gyakran hangoztatott bőrápoló összetevők? Cikkünkben röviden összegezzük Önnek a legfontosabb tudnivalókat.

Mi is az a kollagén? 

Az emberi szervezetet alkotó fehérjék 70%-át a kollagén képezi. Egészségvédő hatása szerteágazó, legfontosabb funkciója a test különböző részeinek egyben tartása - a bőr, a kötőszövetek, a csontok, az ízületek, az inak és a porcok összefogása, rugalmasságuk és feszességük megőrzése. Fontos szerepe van a feszes, hidratált bőr megőrzésében, hatékony „anti-aging” tápanyag. 

Hogyan fokozható a szervezet kollagéntermelése?

Az emberi szervezet képes a kollagén előállítására, a megfelelő étkezéssel pedig segíthetjük testünk természetes kollagéntermelő folyamatait. A C-vitaminban gazdag ételek – citrusfélék, bogyósgyümölcsök, zöldségek -, a ként tartalmazó élelmiszerek – uborka, fokhagyma, banán – és a kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztása fokozza a kollagéntermelést. A húsok és a halak fogyasztásával természetes módon juthatunk értékes, állati eredetű kollagénhez.

Többet szeretnék tudni a kollagén élelmi forrásairól!

A kollagéntermelést gátló tényezők

A kor előrehaladtával, már a harmincadik életév betöltése után elkezd csökkenni a szervezetben található kollagén mennyisége, hozzávetőlegesen évi egy százalékos arányban. Számolnunk kell továbbá az UV-sugárzás bőröregedésre gyakorolt hatásáról: az ultraibolya-sugarak elősegítik a bőrben található kollagénrostok lebomlását, továbbá akadályozzák a további kollagén termelődését. Kerülendő tehát a túlzott napozás és a gyakori szoláriumhasználat.*

A finomított cukorban gazdag ételek nagymértékű fogyasztása szintén káros hatással van a kollagéntermelésre, érdemes tehát kerülni a túlzott cukorfogyasztást és egészségesebb, többek között a fentebb felsorolt bőrbarát tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztására helyezni a hangsúlyt étrendünk összeállításakor.

A kollagén étrend-kiegészítők alkalmazása plusz segítséget jelenthet szervezetünk számára a mindennapokban. Érdemes kombinált kollagén-hialuronsav étrend-kiegészítőt fogyasztani a legjobb hatás elérésének érdekében.

Kollagén étrend-kiegészítőkért kattintson ide!

* Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a kollagéncsövekkel ellátott szoláriumgépek, melyek célja a bőr egészségének megőrzése a természetes napfény fény-spektrumához közelebb álló sugarak kibocsátásával. A piros-rózsaszín fénnyel rendelkező csövek a bőrápolás szempontjából jobb választást jelentenek a sima UV-csöves gépekhez viszonyítva

Mi a hialuronsav szerepe?

A kollagénhez hasonlóan a hialuronsav fontos szereppel bír a csontok, a bőr, az izmok és a porcok rugalmasságának megőrzéséért, továbbá vízfelvevő képességéért is, segítve a bőrhidratáltság megtartását.  

Hogyan pótolható?

Természetes hialuronsav-források a keményítő tartalmú gyökérzöldségek – édesburgonya, retek, répa stb. -, a csontleves, a szója-alapú ételek. Értékes hatóanyagaik révén a citrusgyümölcsök, valamint a leveles zöldségek (spenót, sóska, saláta) fogyasztása fokozza a szervezet hialuronsav-termelését. 

Többet szeretnék tudni a hialuronsavról!

Kollagén és hialuronsav étrend-kiegészítők a Multi-vitamin.hu oldalán

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek