Forrás: Shutterstock
Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a napi táplálékkal minden olyan dolgot, amire az egészséges élethez szüksége van, bejuttat a szervezetébe. Ez a korábbi évszázadokban igaz is lehetett, amikor mindent természetes úton állítottak elő és az étel nem előre, iparilag feldolgozott állapotban került a konyhaasztalra. Napjainkban ez teljesen megváltozott. A növényeket kizsigerelt, mesterséges anyagokkal táplált földeken termesztik, az állatokat a szabad tartás helyett tápokkal dúsított takarmányokkal, zárt térben nevelik. Bár az élelmiszerek tápértéke, szerves anyag tartalma megfelelő lehet, de pl. a vitamin tartalom teljesen megváltozott. Márpedig az egészséges életmódhoz ennek a helyes mennyiségű szervezetbe juttatása elengedhetetlen.
A 20 éves tapasztalattal fejlesztett és előállított Dr. Herz termékek természetes, növényi alapanyagokból készülnek és megtalálhatók köztük többek között olyan multivitaminokat is, amiket vegánoknak, illetve vegetáriánusoknak ajánlanak.
A különböző vitaminok együttesen fejtik ki hatásukat számos élettani folyamatban, ezért azok egymáshoz viszonyított helyes aránya igen fontos. Ugyanez igaz az ásványi anyagokra és nyomelemekre is.
Bár egyformán működik a szervezetünk, a nemek között mégis vannak olyan különbségek, ami miatt összetételében különböznek a nőknek és a férfiaknak szánt multivitaminok. Erre a vásárlásnál érdemes odafigyelni. Ahogy arra is, hogy bár a vegán és a vegetáriánus táplálkozás nagyon egészséges, de bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból a szükségesnél kevesebbet vagy egyáltalán nem tartalmaznak a hagyományos növényi ételek.
Az egyoldalú, azaz nem kiegyensúlyozott és vegyes, táplálkozás pedig egy idő után megbosszulhatja magát. Felborul a szervezet normális működéséhez elengedhetetlen vitamin - ásványi só és nyomelem arány, ami olyan tünetekhez vezethet, melyek háttere elsőre nem egyértelmű. Ennek az aránynak a megfelelő fenntartására, azaz az előbb felsoroltak megfelelő mennyiségű bevitelére fejlesztették ki a Dr. Herz multivitaminokat.
Ezek azok az ásványi anyagok és vitaminok, amiket vegán és vegetáriánus étrendnél általában pótolni kell:
Cink
Hozzájárul a haj, a bőr és a körmök épségéhez. Hiánya gyengíti az immunrendszert. Tartalmazza a nem génmódosított szója, a tojás, a sajt, a joghurt, a magvak, a gomba, a lencse, a bab és a teljes gabonafélék, azonban néhány, a növényi ételekben előforduló összetevő gátolja a felszívódását.
Jód
Különösen fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Főként halakban, tengeri élelmiszerekben és tejtermékekben fordul elő. A jódozott só segíthet a vegánok számára a megfelelő jódbevitel biztosításában.
Vas
Legkönnyebben hasznosuló formában az állati élelmiszerekkel juttatható a szervezetbe. Az alacsony vasszint vérszegénységhez vezethet, mivel fontos a vörösvértestek képződéséhez. A hemoglobin, a vér színezőanyagának nélkülözhetetlen összetevője.
B12-vitamin
Kizárólag állati eredetű élelmiszerekből kerül a szervezetbe. Fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vörösvértestek termeléséhez. A semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztó vegánoknál B12-vitamin-hiány alakul ki, amiért vérképzésbeli, idegrendszeri, gyomor-bélrendszeri zavarok is bekövetkezhetnek.
D-vitamin
A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és izomzat fenntartásához, valamint az immunrendszer normális működéséhez. Napfény hatására a szervezet előállítja, azonban napfényhiányos időszakban pótolni kell. Legfőbb forrásai a tengeri halak, a májas ételek és a belsőségek. A vegetáriánusoknál fontos a mesterséges pótlás.
C- vitamin
A C-vitamin a szervezet számos védelmi funkciójában fontos szerepet játszik. Természetes állapotában növényekben, a citrusfélék gyümölcseiben, zöldség és főzelékfélékben található meg, azonban az előbbi vitaminokkal szemben ez vízben oldódik, ezért folyamatosan szükség van a pótlására. Ez az oka, hogy a multivitaminok többsége tartalmazza.
A-vitamin
Fontos szerepet játszik a megfelelő látás fenntartásában, a csontnövekedésben, az embrionális fejlődésben és a hámszövet épségének a fenntartásában. A-vitamint a máj, a vese, tojássárgája, illetve tengeri halak tartalmaznak. Hiánya bőr- és nyálkahártya-elváltozásokhoz, a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadásához, a bőr kiszáradásához, a hajszálak törékenységéhez, illetve, kihullásához vezethet.
Amennyiben szeretné, ezen a linken megrendelheti!
Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>