Az új baristamegoldások újra és újra felborzolják, felpezsdítik a kávéért rajongók kedvét. Viszont az egyik legkedveltebb irányzat, vagy divat még csak újdonságnak sem mondható, sokkal inkább egy régről érkező zseniális találmány, ami napjainkban éli új virágkorát.
Az egyszerűen nagyszerű French Press kávé története varázslatos. Vagy inkább talán az a legjobb szó, hogy mesés. Hogy miért? Azért, mert a legendák szülték a történetét, bár a mesélők szerint minden egyes szó igaz. Ennek az eldöntése nem a mi feladatunk, de az biztos, hogy nem akármilyen találmány látott napvilágot. Az egyszerűség az esetében tényleges, de egy cseppet sem pejoratív. Nem kell hozzá más, mint forró víz, kávé, és persze maga a technika lelke, a fillérekért megvásárolható kellék. A forró víznek, illetve a nyomáskülönbségnek köszönhetően a végeredmény kétségtelenül különleges, és egy kicsit sem helyhez kötött. Így kirándulók, túrázók és kávérajongók egyik kedvencévé lépett elő, mégpedig villámgyorsan. Azoknak is megéri kipróbálni ezt a technikát, akik amúgy nem törnek barista babérokra, vagy nem akarnak jobban belemélyedni, mint az szükséges. Ráadásul, ahogy arra fentebb már utaltunk, az összesített beszerzési költség minimális, miközben az ízharmónia minden egyes cseppben kiélvezhető.
Általánosságban a világosabb pörkölésű kávék azok, amik a leginkább megfelelőek. A föld ízjegyei nem ideálisak, ellenben a lágy csokoládé, mogyoró ízei annál kortyolásra méltóbbak. Sőt, manapság határozottan divatos a gyümölcsös ízek előnyben részesítése, ami kétségtelenül izgalmas ötlet, amely kizárólag megvalósításra vár. Az tehát tény, hogy a tudatos kávé vásárlás mindenképpen kifizetődő taktika. De azért akadnak még egyéb tényezők, amik befolyásolhatják a megszülető kávé ízét. Mint például a víz hőmérséklete, az őrlés finomsága. Előbbi akkor ideális, ha a mért adat 85-90 fok, míg utóbbinál a finomabb vagy a durvább, valamint a hosszabb, illetve rövidebb extrakció mindaz, ami igazán mérvadó.