Álmok

Az álmok birodalma: Hogyan fejlődnek a gyerekek az álmoknak köszönhetően? (x)

PR cikk

Létrehozva: 2024.08.12.

Módosítva: 2024.08.13.

A gyermekkori álmodás jelentősége régóta foglalkoztatja a tudósokat és szakértőket, mivel az álom nem csupán egy misztikus élmény, hanem alapvető biológiai és pszichológiai folyamat is, amely komoly hatással van a gyermekek fejlődésére. Az alvás és az álmodás mélyrehatóan befolyásolja a gyermekek érzelmi fejlődését, kreativitását és tanulási képességeit.

Fotó: LEGO

Az álmodás főként a REM szakaszban történik, amikor az agy aktivitása gyakorlatilag megegyezik az éber állapotban tapasztalható szinttel. Ebben a fázisban az agy különböző területei aktívan együttműködnek, lehetővé téve az érzelmek és emlékek feldolgozását. Az álmok során az agy új idegi kapcsolatokat épít ki, elősegítve ezzel a tanulást és az emlékezést. Ez a folyamat különösen fontos a gyermekek számára, akik folyamatosan új ismeretekkel és élményekkel gazdagodnak.

Tudomány az álmok mögött

Dr. Shelby Harris, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Neurológia és Pszichiátria tanszékének klinikai docense és alvásszakértője szerint az álmok alapvető szerepet játszanak az érzelmi feldolgozásban és a kreativitás fejlesztésében. Az álmok lehetővé teszik az agy számára, hogy feldolgozza a napi élményeket, kreatív legyen, és akár megoldásokat találjon olyan problémákra is, amelyek napközben foglalkoztatják a gyerekeket. Az álmodás arra is inspirálhatja a gyerekeket, hogy új lehetőségeket fedezzenek fel a világban és megbízzanak saját kreatív képességeikben.

Egy nemrégiben publikált globális felmérés szerint tízből hét gyermek nap mint nap átéli a stressz vagy a magány érzését. Magyarországon ez az arány még magasabb, ahol négyből közel három gyermek küzdött negatív érzelmekkel az elmúlt hét során. Az álmodás szerepe ilyen helyzetekben különösen fontos lehet, mivel az érzelmek és a stressz feldolgozása elősegíti a mentális egyensúly megteremtését. Ilyen módon az álmodás segíti a gyerekeket abban, hogy megbirkózzanak a mindennapi kihívásokkal és az érzelmi terhekkel.

Sok szülő aggódik, ha gyermekük nem emlékszik az álmaira, vagy úgy tűnik, egyáltalán nem álmodik. Dr. Harris szerint nem minden gyerek emlékszik minden éjszaka az álmaira, de ez nem jelenti azt, hogy ők nem is álmodnak. Mindannyian álmodunk, de egyesek hajlamosak részletesebben emlékezni rájuk, mint mások.

Az álmodás során az agy nem csupán feldolgozza a napi tapasztalatokat, hanem integrálja is azokat a meglévő tudásanyagba. Ez különösen fontos a gyerekek számára, akik folyamatosan új információkat és készségeket sajátítanak el. Az alvás és az álmodás tehát nemcsak az érzelmi, hanem a kognitív fejlődés szempontjából is alapvető jelentőségű.

Vidám LEGO® DREAMZzz™ építőszett, amely a tévéműsor alapján készült

 

Utazz az álomvilágba ezzel a LEGO® DREAMZzz™ szettel, egy állatos játékkészlettel, benne a vörös panda-, teknős- és madárfigurává építhető tojással!

Amit a szülők tehetnek a jó álmok ügyében

A szülők többféle módon támogathatják gyermekeik egészséges alvási szokásainak megteremtését. Fontos, hogy a gyermekek időben lefeküdjenek és kipihenjék magukat, mivel az alváshiány negatívan befolyásolhatja a mentális egészséget. Lefekvés előtt érdemes nyugodt, csendes környezetet teremteni, ahol a gyermek kikapcsolódhat és felkészülhet az alvásra.

Az elektronikai eszközök használatának korlátozása különösen fontos, mivel a képernyők fénye gátolja a melatonin termelődését, amely az alvást szabályozza. Az olvasás, színezés vagy más kreatív tevékenységek viszont elősegíthetik a gyermekek elmélyülését és a képzelőerő aktiválását lefekvés előtt.

Az álmok nemcsak egyéni szinten fontosak, hanem a társadalmi kapcsolatokra is hatással lehetnek. A gyerekek gyakran megosztják álmaikat a barátaikkal és a családtagjaikkal, ami erősíti a társas kötődéseket és segít az érzelmi kapcsolatok kialakításában. Az álmok közös megbeszélése elősegíti a kommunikációt és az empátiát, hiszen a gyerekek megismerhetik egymás érzelmi világát és tapasztalatait.

És amit a LEGO® Csoport tehet

A LEGO Csoport által inspirált új LEGO® DREAMZzz™ koncepció célja, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogyan használhatják álmodás közben a képzelet erejét. Ez a koncepció nemcsak szórakoztató, hanem készségfejlesztő is, elősegítve a gyermekek kreatív gondolkodását és boldogságát. Az ilyen típusú programok és kezdeményezések segíthetnek a gyermekeknek abban, hogy jobban megértsék és kihasználják az álmodásban rejlő lehetőségeket, elősegítve ezzel a fejlődésüket.

Utazz az álomvilágba ezzel a LEGO® DREAMZzz™ szettel, egy állatos játékkészlettel, benne a vörös panda-, teknős- és madárfigurává építhető tojással!

(x)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek