PR Cikkek

Útmutató a megfelelő kerámia burkolat kiválasztásához (x)

Létrehozva: 2024.10.24. 13:27

A kerámia burkolatok kiemelt szerepet kapnak a lakásfelújítások és építkezések során, hiszen nemcsak tartósak, hanem esztétikailag is változatos megoldásokat kínálnak. Legyen szó fürdőszobáról, konyháról, teraszról vagy akár kültéri járdákról, a megfelelő burkolat kiválasztása elengedhetetlen a hosszú távú megelégedés érdekében. Cikkünkben bemutatjuk a különböző típusokat, hogy segítsünk eligazodni a burkolatok világában, így Ön is könnyebben megtalálhatja a legjobb megoldást.

A kerámia burkolatok – padlólapok és csempék – dúsított, hőkezelt agyagból készülnek, amelyet acélformákban, nagy nyomás alatt préselnek és 1000 fok feletti hőmérsékleten égetnek.

A kerámia burkolatok – csempék és járólapok – kedvező tulajdonságaik miatt nedves helyiségekben különösen népszerűek. Tekintettel arra, hogy tökéletesen ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a hőmérséklet-ingadozásoknak, kiváló hővezetők, ezenkívül ma már különböző kivitelben találhatók (még fautánzatban is), a padlófűtéssel kiváló kombinációt jelentenek, és egyre népszerűbbek a lakás egyéb helyiségeiben is.

A kerámia burkolatok kifejezetten tartósak, szilárdak, kopásállóak, a karbantartásuk pedig egyszerűen és gyorsan megoldható egy nedves kendővel. Mit érdemes tudni, mielőtt felvenné a kapcsolatot egy burkolóval? Olvasson tovább!

A kerámia burkolatok csoportosítása rendeltetés szerint

A felhasználási területet tekintve a kerámia burkolatokat padlólapokra és csempékre osszuk fel. A csempék a falak burkolására szolgálnak, de nagyobb terhelésekre és intenzív használatra nem megfelelőek, ezért padlókra nem alkalmasak. A padlólapok viszont a falak burkolására is használhatók. Gazdasági szempontból azonban ez a megoldás nem kifizetődő. Mégis, miért tenne drágább padlólapokat a falakra, amikor nincsenek kitéve nagyobb terhelésnek?!

A kerámia burkolatokat feloszthatják az alapján is, hogy belső térben vagy kültéren, például teraszokon kerülnek-e felhasználásra. A kültéri burkolatok jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, például a hónak, esőnek, fagynak és a hőmérséklet-ingadozásoknak, mint a beltériek. Utóbbiakat azonban nem használhatja kültéren, míg a kültérieket beltérben igen.

A kerámia burkolatok csoportosítása szín és forma szerint

A kerámia burkolatokat újabban nemcsak négyzet és téglalap alakban gyártják, hanem különböző geometriai alakzatok formájában is elérhetők. Az utóbbi időben különösen népszerűek a hexagon, azaz a hatszög vagy méhsejt alakú padlólapok és csempék.

A színválasztásnál is körültekintően kell eljárni, mert ez kihat a fürdőszoba általános megjelenésére, valamint a méretének vizuális érzékelésére. Más helyiségekben is ugyanazt a szabályt kell alkalmazni, mint a fürdőszobában: kis helyiségekben világos színű csempéket – lehetőleg fehér, bézs, halvány szürke vagy pasztell árnyalatút – válasszon. Az is fontos szempont lehet, hogy a vízkő kevésbé látszik a világos színű csempéken. Tágasabb fürdőszobákban, vagy ha csak egy falat szeretne kihangsúlyozni, alkalmazzon sötét színű csempét.

A színválasztás kihat a fürdőszoba általános megjelenésére
A színválasztás kihat a fürdőszoba általános megjelenésére / Fotó: daibau.hu

A fehér csempék szürke fugákkal nagyon népszerűek, mivel így kiemelik a méretüket és a formájukat; ezenkívül a színes csempék fehér mintákkal, valamint a travertin hatásúak is a mai trendeket tükrözik.

A kerámia burkolatok nedves helyiségekben különösen népszerűek
A kerámia burkolatok nedves helyiségekben különösen népszerűek / Fotó: daibau.hu

A kerámia burkolatok méret szerinti csoportosítása

A kerámia burkolatok különböző méretűek lehetnek – a mozaik csempéktől a 200x100 centiméter nagyságú lapokig. A kisebb fürdőszobákban a közepes méretű, vagyis 30x60 centiméter vagy 60x60 centiméter nagyságú lapok a megfelelőek. Itt a nagyméretű csempéket, illetve járólapokat érdemes kerülni, mert ezeket megfelelő méretűre szükséges vágni, és így elég sok lesz a hulladékanyag. Nagyobb fürdőszobákban viszont nagyobb csempéket és járólapokat érdemes lerakni.

A kerámia burkolatok felosztása csúszásmentességre nézve

Ügyeljen az R jelzésre. A katalógusok általában az R-skálán jelzik a csúszásmentességi fokozatokat. Minél nagyobb az R betű melletti szám, annál durvább felületű a csempe vagy járólap, és annál nagyobb a csúszásállósága. Kültéren az R10, R11 és R12 jelzésű kerámia burkolatokat használják.

A kerámia burkolatokat a felületük alapján is feloszthatjuk

A kerámia burkolatok felülete lehet érdes, például dombornyomott, amellyel növekszik a csúszásállóságuk, de lehet mázatlan vagy mázas is. A mázas kerámialapokhoz egy víz-, folt- és karcálló réteget adnak égetés előtt. Kültéren fontos, hogy fagyálló, durva textúrájú anyagot használjunk.

A kerámia burkolatok felosztása a vízfelvétel alapján

Egy további információra is érdemes odafigyelni – a kerámia vízfelvételére. Kültéri járólapoknál a vízfelvételnek 0,5%-nál kisebbnek kell lenni és ez azért fontos, hogy a kerámia burkolatok télen ellenálljanak a fagynak.

(x)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek