Először indult magyar versenyző a világ legnehezebb sífutóversenyének tartott grönlandi 160 kilométeres Arctic Circle Race-en. A téli olimpikon Gombos Károly bálnahússal és házi likőrrel melegítette magát.
Pályafutása legkeményebb erőpróbájának nevezte Gombos Károly válogatott sífutó a grönlandi versenyt, amelyen három nap alatt 160 kilométert (57, 46, 57) teljesített a mezőny olykor mínusz 21 fokos hidegben.
A Szocsiban még sílövőként részt vevő sportoló a sisimiuti célba érés után elmondta: a pálya szintemelkedése összességében meghaladta a négyezer métert. Gombos a zord körülmények között is hamar feltalálta magát, szívesen főzött sátortársára, Klement Bauerre is, cserébe a szlovén biatlonista házi likőrjével készültek fel a fagyos éjszakákra.
– A verseny alatt helyi csemegéket kóstolhatott a mezőny, a szervezők szárított heringgel, bálnahússal, rákkal és rénszarvashússal kínáltak bennünket – mondta Gombos, aki betartotta korábbi ígéretét, ugyanis a hat között szeretett volna végezni. Az első napon hatodik, a másodikon ötödik, a harmadikon pedig harmadik pozíciót csípett el.
A záró etapon egyébként kétszer is megállt: előbb a meseszép táj látványa miatt, később viszont egy grönlandi indulónak segített, aki óriásit bukfencezett előtte. Bár a pórul járt hazai síző végül célba ért, onnan kórházba szállították, mert kihűlt és kiszáradt a teste.
Gombos még azt is elmondta: számára a 471 nevező közül az igazi hős az a százkilós tunéziai férfi volt, aki kis híján már az első méter után hasra esett, ám végül becsülettel teljesítette a távot.