Sport

Már csak szeretetre vágyik Székely Éva

Szekeres Tamás

Létrehozva: 2017.04.03.

Puskás Ferenc mellett a magyar sport másik nagysága is most ünnepli 90. születésnapját. Szerencsére Székely Éva még közöttünk van.

Csókolom, Éva néni. Isten éltesse! Hogy tetszik lenni?

Köszönöm, drágám, jól. Tudja, annyi mindent túléltem már, hogy most már nincs értelme mindent itt hagynom – mondja 1952 úszó olimpiai bajnoka a maga utánozhatatlan öniróniájával a telefonkagylóba.

Mit tetszik kapni a születésnapra?

Nem tudom, de higgye el, nekem már két puszi is bőven elég. De a nagy ajándékot nem most kapom, hanem három hónapja kaptam.

Mit?

Móci (Hesz Máté, korábbi válogatott vízipólózó – a szerk.) dédnagymamává tett, higgye el egy magamfajta vén csoroszlyának ez a legnagyobb öröm. Könnyek szöknek a szemembe, amikor látom, hogy a kis Liza és az apja hogyan szeretik egymást.

Korábban mindig azt mondta, hogy életének két nagy vágya volt, hogy olimpiai bajnok és anya lehessen, és mindkettő teljesült.

Így van. Amikor kilencévesen a csillaghegyi strandon hallgattam a rádióban Csík Ferenc győzelmét száz gyorson a berlini olimpián, s láttam, mennyien sírnak a himnusz alatt, akkor elhatároztam, én ilyen is örömet szerzek majd az embereknek. És ez a vágyam is teljesült.

Akkor nincs miért panaszkodnia?

Miért is lenne?! Mindig nagy szeretet vett körül. A szüleim csodás emberek voltak, ameddig együtt éltem Dezsővel (a háromszoros olimpiai bajnok pólós Gyarmati Dezső – a szerk.), soha egy hangos szó, vita nem volt közöttünk, Andrea jó gyerek (a lánya, Gyarmati Andrea, olimpiai ezüstérmes úszó – a szerk.), és Ica, a hölgy, aki most vigyáz, rám, ápol, olyan jól bánik velem, mintha az anyám lenne.

Így, betöltve a kilencvenet, van még valami vágya?

Csak annyi, hogy minden családtagom egészséges legyen, és olyan munkát és párt találjon, ami, aki boldoggá teszi. Legyen olyan az életük, hogy ha visszatekintenek majd rá, ugyanolyan elégedettek legyenek vele, mint én az enyémmel.

Pillangókisasszony

Székely Éva úgy lett 200 mellen olimpiai bajnok, hogy pillangózva úszott (akkor ez még nem volt külön úszásnem), ezért kapta a pillangókisasszony nevet. Fantasztikus sportbeli eredményei mellett két diplomát (gyógyszerészi és szakedzői) is szerzett. Az úszósport halhatatlanja és a Nemzet Sportolója. Több könyvet is írt, a leghíresebbnek a címe sokak sportoló hitvallása lett – „Sírni csak a győztesnek szabad”.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek