<p>Hazai ízek repítik a női pólócsapat ot a medencében: a túrós csusza a sláger.</p>
A sikeres világbajnoki szereplés nem csak a szakmai stábon és a vízilabdás lányokon múlik, nagyon fontos az étkezés is. Somlai Tamás, az Aquaworld Resort Budapest séfje három héten keresztül készíti a válogatott tagjainak a finom fogásokat. A konyhafőnök szerint az egészséges hozzávalók mellett nagyon fontos, hogy a lányok otthonosan érezzék magukat, hiszen majd egy hónapig távol vannak szeretteiktől, ezért házias ízek is terítékre kerülnek.
– Arra lettem figyelmes, hogy a pólósok át-átmennek a szállóvendégek részére fenntartott étterembe. Így megkérdeztem, ennek mi az oka, talán nem ízlik az étel? Erre csak annyit mondtak, megcsapta őket a túrós csusza illata, és megkívánták. Egyeztettem a szövetségi kapitánnyal, Bíró Attilával, aki engedélyt adott a szénhidrátban gazdag ételre, így elkészítettük, ahogy a tojásos nokedlit is – mondta a Borsnak Somlai, aki szerint nem népszerű a lányok körében a dietetikus által előírt menü. – Próbálkoztunk hajdinával és barna rizzsel is, ám az a tányéron maradt, ahogy a tejtermékek és a müzlik is, pedig nagyon speciális, kifejezetten élsportolóknak fejlesztett müzlit szereztünk be. De mit lehet csinálni, ha a válogatott tagjai a gyümölcsleveket kívánják. A mi dolgunk az, hogy olyan dzsúszokat hozzunk, amik száz százalékban gyümölcsöt tartalmaznak.
A séf elmondta: a lányok naponta ötször esznek, általában baromfi, marha és hal kerül a tányérra, sertés és vad viszont soha. – Erre a két hétre készítettem egy lebontást, kinek, mikor, mit kell felszolgálni. A napirend olyan hosszú, hogy kitapétázhatnám vele az irodámat – zárta viccesen Somlai Tamás.
Budapest hat éttermét is megihlette a vb, mindenhol ugyanaz a koszt, és stílszerűen 2017 forintot kérnek el – fogásonként... Kipróbáltuk az ételsort, kezdésnek egy kis padlizsános ökörszívet szolgáltak fel paradicsommal, majd meggyleves következett, amit jércemellel feledtettünk. Ezt követte a mangalicahúsgolyó, majd a somlói galuska. Ezeket prémium minőségű ásványvízzel öblítettük le. Mindezt 12 ezerért, azaz nem a magyar a célközönség.
Az észak-koreai delegáció is az Aquaworldben száll meg, nekik elsősorban rizsben gazdag ételeket szolgálnak fel. – Három órakor kezdünk, mert a csapat egyik fele korán szeret reggelizni, és hajnali kettőig nyitva vagyunk, mert a delegáció másik része éjfél magasságában vacsorázik. Sajnos egyetlen világnyelvet sem beszélnek, így meglehetősen nehézkes a kommunikáció, és a sportolókra őrök vigyáznak, nehogy eszükbe jusson disszidálni – árulta el Somlai.