Nem futball a futball a szurkoló számára, ha a lelátón nem rágcsálhat, iszogathat meccs közben. Éppen ezért a nagy stadionok már komoly figyelmet fordítanak az étel- és italkínálatra.
Forrás: AFP
Körülnézve Európa stadionjaiban megállapítható: a britek ételkínálata a legínycsiklandóbb, és a nézők között a legnépszerűbb étel a steak. Az angol, ír, skót futballőrült úgy szereti a bélszínt, ha azt húslevessel felöntik, majd három órán át gőzölik. Ezt követően pedig forrón tálalják, mellé pedig húsos pitét kínálnak.
Az északírek más úton járnak, inkább hamburgert, kávét, sima húslevest vásárolnak. Európa 54 országa közül tizenhatban a legnépszerűbb a pirított napraforgómag, azaz a szotyi, további kilencben a jéghideg sör elmaradhatatlan.
Íme néhány szokványostól elütő stadionbüfé-kínálat.
Bosznia: sózott szőlő tökmaggal.
Belgium: chips majonézzel.
Csehország: a klobása, azaz kolbász mérhetetlen mennyiségű sör kíséretében.
Észtország: leves, hot dog, hagymás kenyér.
Németország: bratwurst, azaz sült kolbász plusz sör.
Izland: pizza, hot dog, de csakis szódavízzel.
Olaszország: kolbászos hagymás szendvics.
Málta: szendvics kapucsínóval.
Portugália: bifanas (sertéssteakszendvics), entermeada (szalonnás szendvics).
Oroszország: szotyi és földimogyoró.
Törökország: kofte emek (húsgombócos szendvics), aryan (sós jughurtital).
Wales: húsos pite teával.