ÚJ PIRLO

"Ez a kígyó soha nem ereszt" - Egész életében pusztító démonnal küzd az olaszok reménysége

LL

Létrehozva: 2024.06.29.

Belőle lehet az új Pirlo, de nagyon észnél kell lennie. Nicoló Fagioli minden erejével küzd a játékszenvedélye ellen. Alighogy letelt a 7 hónapos eltiltása, máris játszik az Európa-bajnokságon.

Szuperszombattal indul a labdarúgó-Európa-bajnokság egyenes kieséses szakasza, hiszen nyolcaddöntőt játszik a címvédő olasz, majd a házigazda német válogatott is. Elsőként (18.00, tv: M4 Sport) Berlinben csap össze Olaszország a mieink csoportjából másodikként továbbjutott Svájc csapatával. Előbbiek legutóbb 31 éve kaptak ki szomszédaiktól, ellenben eddig kevésbé meggyőző a játékuk, ráadásul sárga lapja miatt nem játszhat az Eb legnagyobb felfedezettjeként (és az "új Paolo Maldiniként") emlegetett Riccardo Calafiori. Új lendületet adhat viszont Luciano Spalletti csapatának Nicoló Fagioli, aki sok társával ellentétben, a megterhelő topligás szezon után sem lehet fáradt: éppen hogy visszatért a pályára tiltott szerencsejátékért kapott 7 hónapos eltiltásából.

Fagioli a többséggel ellentétben kipihent a szezon végén is: 7 hónapig volt eltiltva
Fagioli a többséggel ellentétben kipihent a szezon végén is: 7 hónapig volt eltiltva       Fotó: Crystal Pix/MB Media

A Juventus 23 éves középpályását tavaly októberben meszelték el, 5 millió forintnyi pénzbírság mellett. Miután letelt a büntetése, csak május végén, a szezon utolsó két meccsén játszhatott – Spalletti óriási meglepetésre, összesen 98 percnyi játék után mégis beválogatta őt előbb a bő keretébe, majd magával is vitte az Eb-re. Fagiolinak ott a harmadik csoportmeccsig (1-1 a horvátok ellen) kellett várnia a bemutatkozásra, de könnyen lehet, hogy a fáradt, fásult, kifacsart társak rovására egyre több szerepet kaphat.

– Ő lehet az új Pirlo – nem akárki mondta ezt az ifjú utódról: maga Andrea Pirlo, a Milan és a Juventus világbajnok, 116-szoros olasz válogatott irányítója.

Csak egyvalami veszélyezteti, hogy Fagioli befussa a neki jósolt nagy jövőt: a játékszenvedélye. Röviddel az Eb előtt szívhezszóló őszintséggel vallott az ezzel folytatott örökös harcáról.

Egy ilyen függőséget sohasem lehet teljesen legyőzni. 

Csak azt tudom biztosan, hogy nem hagytam abba és nem is hagyom abba, hogy küzdjek ellene. Hazug lennék, ha most azt mondanám, hogy nem bukkan föl bennem újra és újra, hogy olykor nem hallom a csábító dalát – mondta Nicoló Fagioli.

A rossz útra tévedt focista pszichológiai kezelésnek vetette alá magát, hogy meg tudjon birkózni a vissza-visszatérő kísértéssel.

– Egyszerűen azzal szelídítem meg, hogy emlékszem arra, mekkora bajba sodort. És tisztában vagyok vele: nem elég úgy tennem, hogy 'csak egyszer hibáztam', mert 

ez a kígyó ragaszkodik az emberhez és soha többet nem szabadulhatsz meg tőle. Nem voltam a magam ura, a játékszenvedély felemésztette az életemet, amely rémálommá vált. Beszippantott egy vákuum, úgy éreztem, nincs kiút.

– Az a tornádó, ami a falhoz vágott, arra kényszerített, hogy felnőjek, vagy legalábbis nagyobb felelősséget vállaljak. Pszichológiai terápiának vetettem alá magam, saját magamban keresem az okokat, hogy megértsem, miért nem találtam más ellenszert az ürességre és az unalomra. 

Fagioli végül a súlyos büntetése dacára felszabadult, amikor kitört a tavaly őszi fogadási botrány. Ebben volt érintett például a Milantól előtte minden idők legdrágább olasz játékosaként, 64 millió euróért (25 milliárd forint) a Newcastle Unitedhez igazolt klasszis, Sandro Tonali is (mi több, ő segített telepíteni az alkalmazást "hősünk" telefonjára), aki augusztus végéig nem játszhat. Vele ellentétben, a Juve fiatalja nem fogadott a saját csapata meccseire.

– Csak magamnak ártottam. Nem manipuláltam meccset, nem befolyásoltam eredményt. De hibáztam, illegális fogadási oldalakon sok pénzt vesztettem. Tudom, sőt már akkor is tudtam, hogy ezeken csak veszíteni lehet. És nem csak pénzt. Idiótának éreztem magam, mégis képtelen voltam megállni – emlékezett vissza a függősége eluralkodására Nicoló Fagioli, aki most már a pályán is megmutatná a tehetségét.

A másik szombati nyolcaddöntőben a házigazda Németország válogatottja (a magyar válogatott csoportjának győztese) Dániát fogadja Dortmundban.

A szombati Eb-nyolcaddöntők:

18.00: Svájc–Olaszország

21.00: Németország–Dánia

(A meccseket az M4 Sport közvetíti.)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek