Európa-bajnokság

Ezt soha nem felejtjük el! Összeszedtük az Eb legjeit

Létrehozva: 2024.07.15.

Módosítva: 2024.07.16.

Mire emlékszünk majd leginkább a németországi labdarúgó Európa-bajnokságról? A Bors szubjektív összeállítást készített a vasárnap zárult viadalról.

Spanyolország győzelmével ért véget a németországi Európa-bajnokság, miután a döntőben 2-1-re verte Angliát. A Bors rendhagyó összefoglalót készített a viadalról. Ki volt a legjobb játékosa? Ki lőtte a torna gólját? Melyik csapat adta a legtöbb élményt, és melyik a legkevesebbet? 

Euro 2024: Spain - England
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A torna legjobbja

A spanyol Rodri olyan poszton szerepel, amely nem igazán feltűnő, mégis ő mozgatta Spanyolországot. Ha kellett lassította, ha kellett gyorsította a játékot a mélyen, hátul szereplő középpályás. A helyezkedése, a labdatartása, az átadásai és távoli lövései tették őt hatékonnyá. A Manchester City játékosát választották az Eb legjobb játékosának.

A legjobb fiatal

16 évesen mutatkozott be, és 17 évesen lett Európa-bajnok. A Barcelona tinije Lamine Yamal nemzetközi szinten is berobbant a köztudatba ezen a tornán. Négy gólpasszt adott, a franciák ellen szenzációs gólt szerzett, és állandó veszélyt jelentette a spanyolok jobb oldalán. Másokat ennyi idősen még be sem engednek a felnőtt csapat öltözőjébe, ő pedig kulcsemberként játszott végig, és ért a csúcsra.

Akiknek az Eb-n tanultuk meg a nevét

A bal oldali szárnyvédő, a török Ferdi Kadioglu a felfutásaival jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Törökország a legjobb nyolcig jutott az Eb-n. A Fenerbahce 24 éves játékosa számos nagy nevű bal oldali játékosról elterelte a figyelmet az Eb-n. Georges Mikautadze a grúzoknál tűnt ki, gyors, ügyes, kétlábas, és intelligens. Csapattársa, a 23 éves kapus, Giorgi Mamardashvili volt a torna egyik legjobb kapusa, aki a spanyol Valencia alkalmazottja. Számos bravúrt produkált. A spanyol Nico Williams is ezen a tornán keltett nemzetközi figyelmet, Lamine Yamallal a bal- és jobbszélen minden riválisnak komoly gondokat okoztak. A Bilbao játékosa az Eb után klubot válthat, a Barcelonába kerülhet Lamine Yamal mellé...

A legszebb gól

A Bors Lamine Yamal találatára szavaz, amit a franciáknak lőtt. Beültette védőjét a hintába, majd ballal, 20 méterről úgy tekert a hosszú felső sarokba, hogy a labda a kapufáról vágódott a hálóba. Az angol Jude Bellingham ollózása is gyönyörű volt Szlovákia ellen, Anglia azzal kerülte el a kiesést a nyolcaddöntőben.

A legjobb meccs

Olyan mérkőzést választottunk, ami előzetesen nem sok élményt ígért... A Törökország-Grúzia (3-1) után mindkét csapat tapsot érdemelt. Támadófocit játszott, nem vettek vissza az iramból, nem alibiztek, nem célfutballt játszottak. Négy gól, és tömény izgalom, nagy igazsága volt a futballnak, hogy végül mindkét válogatott továbbjutott a csoportjából. 

A legnézhetőbb csapat

A spanyol válogatott valamennyi meccsén játszani akart, nem csalta a futballt, senkihez sem alkalmazkodott, végig felvállalta a stílusát. Olaszország, Németország, Franciaország és Anglia ellen is bátran támadott. Mindössze kétszer került hátrányba, Grúzia és Franciaország ellen, és kétszer állt döntetlenre a hajrában - Németországgal és Angliával szemben. Mind a négy meccsen a maga javára fordította az eredményt, ráadásul ezeket a találkozókat az egyenes kieséses szakaszban játszották.

A legnézhetetlenebb csapat(ok)

Anglia és Franciaország óriási csalódást okozott. Csak azért nem írtuk ide Olaszországot, mert ők csak négy meccsen át kínlódtak, viszont a franciák hat, az angolok pedig hét esélyt kaptak arra, hogy legalább egyszer élményt okozzanak. Mindez annak ellenére sem sikerült, hogy övék volt a torna két legértékesebb kerete...  

A legszebb magyar pillanata

Skócia ellen a 100. percben Csoboth Kevin győztes gólt szerzett, és ezzel örömkönnyeket okozott a magyar szurkolóknak. Katartikus élmény volt, Stuttgartban örömkönnyeket fakasztott a lelátón, majd három nap számolgatás követte a győzelmet. Végül a magyar csapat nem jutott tovább a négy legjobb harmadik között.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek