Sorsfordulat

Csúnya válás, a futball mentette meg az életét a hollandok új sztárjának

LM

Létrehozva: 2024.07.02.

Hollandia csoportharmadikként jutott be az Európa-bajnokság kieséses szakaszába, ahol Romániával mérkőzik meg. A találkozón újfent kezdő lehet Jeremie Frimpong, aki a nehéz gyerekkora után lett világszerte ismert.

Hollandia győzelemmel kezdett Lengyelország ellen az Európa-bajnokságon, utána pedig majdnem Franciaország skalpját is begyűjtötte. Ausztria ellen azonban kikapott, így végül a csoportja harmadik helyén zárt. Románia 3-0-ra kiütötte Ukrajnát, ezt követően 2-0-ra kikapott Belgiumtól, végezetül 1-1-et játszott Szlovákiával, négy pontjával pedig sikerült megnyernie a csoportját. Hollandia és Románia ma délután játszanak Münchenben (18:00, M4 Sport), az egyik kulcsszereplő pedig Jeremie Frimpong lehet.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Netherlands v France
Jeremie Frimpong nehéz gyerekkor után vált a világ egyik legjobb jobbszélsőjévé Fotó: AFP

A 23 éves futballista ugyan csak a jobb szélen játszik, de ott minden poszton jól érzi magát. A nemrég befejezett klubszezonja álomszerűre sikeredett. A Leverkusennel veretlenül nyerte meg a Bundesligát, emellett a Német Kupát is behúzta, az Európa-ligában pedig döntőig menetelt a csapattal. Minden sorozatot figyelembe véve Frimpong 47 tétmérkőzésen 14 góllal és 12 gólpasszal járult hozzá az elképesztő meneteléshez. Gyerekkora azonban korántsem volt egyszerű.

Frimpong Amszterdamban született, ghánai szülők gyerekeként. Gyakorlatilag az édesanyjával nőtt fel, miután az édesapja a válás után otthagyta a családot. Frimpong anyukája összesen hét gyereket nevelt, a jobb oktatás reményében pedig 2007-ben Angliába költöztek. Bernice (az édesanya) takarítóként dolgozott és gyakran vállalt extra műszakokat azért, hogy a hét gyerekének tudjon mi adni enni.

Frimpong nem beszélte az angol nyelvet, így nehéz volt beilleszkednie, ellenben egy dologhoz már akkor is nagyon értett: a futballhoz. Bernice mindent megtett azért, hogy fiát tudja támogatni a karrierjében, Frimpongnak háromszor kellett átszállnia minden nap ahhoz, hogy odaérjen az edzésekre.

A fiatal tehetség nyolc-kilenc éves korában Clayton egyik helyi csapatában kezdett el játszani, ahol szezononkénti közel 50 góljával olyan együttesek figyelmét keltette fel, mint a Blackburn, a Bolton, a Liverpool és a Manchester City. Frimpong végül utóbbi akadémiájára került és egészen 2019-ig tartozott a klub kötelékébe, onnan a Celticbe igazolt. Másfél év után következett az újabb szintlépés, a Leverkusennél pedig a világ egyik legjobb jobbszélsőjévé vált.

Frimpong eddig hat alkalommal játszott a holland válogatottban. Az idei Eb-n Lengyelország ellen csereként lépett pályára, Franciaország ellen kezdett, Ausztria ellen pedig pihentette Ronald Koeman.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek