Olimpia 2024

Imane Helif pénteken döntőzik, ezt gondolják róla a magyarok

CHI

Létrehozva: 2024.08.09.

Imane Helifnek péntek este a döntőben lesz jelenése a párzsi olimpián. Az algériai ökölvívó kapcsán a magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy mi lenne a helyes eljárás az interszexuális sportolók esetében.

A Hámori Lucát legyőzö Imane Helif az elődöntőt is megnyerte, 5-0-ás pontozással verte thaiföldi ellenfelét, Janjaem Suwannaphenget, és ezzel bejutott a péntek esti fináléba. Az algériai sportoló nevét az egész világ megismerte, hiszen annak ellenére versenyezhet a női bokszolók között a párizsi olimpián, hogy a tavalyi vb-ről a magas tesztoszteronszintje és a férfiakra jellemző XY-kromoszómája miatt kizárták. Akkor lett botrány a szerepléséből, amikor a nyolcaddöntőben olasz ellenfele, Angela Carini mindössze 46 másodperc után feladta a küzdelmet ellene, és sírva hagyta el a ringet, mert a nőkre nem jellemző erejű ütéseket kapott. 

A férfias bokszolónő, Imane Helif (balra) követkző ellenfele a magyar Hámori Luca lesz szombaton
Imane Helif a döntőben folytatja Fotó: AFP

A többségi vélekedés (60 százalék) szerint rossz döntést hozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azzal, hogy engedték Imane Helifet elindulni az olimpián. A döntést csak 17 százalék támogatja és további 23 százalék nem tudja megítélni a kérdést – derül ki az Opinio Institute ezer főn végzett, Magyar Nemzethez eljuttatott reprezentatív felmérésének összefoglalójából.

A magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy mi lenne a helyes eljárás az interszexuális sportolók esetében. A relatív többség (32 százalék) szerint egyedi, sok szempontot figyelembe vevő elbírálást kéne alkalmazni a kérdéses esetekben, míg 30 százalék szerint egy egyszerű, átlátható szabály lenne a helyes (például tesztoszteronszint). Tizenkilenc százalék sportágtól tenné függővé a kérdést, 16 százalék pedig egyértelműen a férfiak mezőnyére korlátozná az Imane Helifhez hasonló versenyzőket. Csak egy szűk, háromszázalékos kisebbség engedné őket alapesetben a női mezőnyben szerepelni.

Imane Helif ellenfele a döntőben kínai Yang Liu lesz.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek