VESZÉLY

„Itt meg lehet halni” – Életüket kockáztatják az olimpiai aranyért a szörfösök

LL

Létrehozva: 2024.08.01.

Nem csak a különleges hullámokra, a víz alatti korallokra is vigyázni kell. Olimpia Tahitin: életveszéllyel néznek szembe a szörfözők.

A Tahiti partjainál uralkodó viharos időjárás miatt elhalasztották a párizsi olimpián a hullámlovasok keddi és szerdai versenyeit, így a szerdára tervezett férfi és a női döntőt sem tudták időben megrendezni. Az olimpia történetének a rendező várostól legtávolabb eső helyszínén (Tehupo'o 15 715 kilométerre található Párizstól) ráadásul nem csak a szélviszonyok jelentenek veszélyt a szörfösök testi épségére.

Szörf az olimpia távoli helyszínén: rafinált hullámokra és a víz alatti korallzátonyra is vigyázniuk kell a versenyzőknek
Szörf az olimpia távoli helyszínén: rafinált hullámokra és a víz alatti korallzátonyra is vigyázniuk kell a versenyzőknek        Fotó: AFP

Majdnem meghaltam a sziklákon

– dohogott Kauli Vaast, a francia színekben versenyző, éppen tahiti illetőségű hullámlovas, aki jól tudja: a vízfelszín alól a halál les rájuk.

Életveszély az olimpia szörfversenyén

A mesés helyen egy hajón lakó olimpikonoknak az alig a víz alatti zátonyok miatt különleges hullámokkal kell megküzdeniük. Ha pedig hibáznak, könnyen megsérülnek a borotvaéles korallokon. A szörfösök az edzések során gyakran sisakot és/vagy védőmellényt viselnek, de az éremesélyes ausztrál Jack Robinson így is csúnya, és akár fertőzéssel is fenyegető sérülést szenvedett a lábán.

Jack Robinson csúnya sérülést szenvedett egy edzésen az olimpia szörfversenye előtt
Jack Robinson csúnya sérülést szenvedett egy edzésen az olimpia szörfversenye előtt       Fotó: Getty Images

– A nagy siker és a nagy sérülésveszély között keskeny a határ. 

Itt meglovagolhatod életed tökéletes hullámát, de ezt nem sok választja el egy súlyos sérüléstől, a legrosszabb esetben a haláltól

– mondta a németek versenyzője, Tim Elter.

Elődje, az első olimpiai szörfverseny (2021, Tokió) szereplője, Leon Glatzer arról beszélt, ő mit tapasztalt korábban, amikor Tahitin figyelte meg a helyieket.

– Amikor látam őket bukni, azt gondoltam: ó, istenem! Néha azt hittem, belehalnak. Az itteni hullámok nagyon bonyolultak, nekem is. 

Sokminden történhet, itt akár meg is halhatsz, ez a gondolat mindig ott motoszkál az emberben

– mondta Glatzer.

Tavaly a brazil Joao Chianca olyan súlyos sérülést szenvedett a korallzátonyon, hogy eszméletenül percekig feküdt a víz alatt. Heten mentették ki, a parton sikerült újraéleszteni. 

Ez sem riasztotta el, ő is harcba indul az olimpiai aranyért, és azzal is a hírekbe került, hogy megtiltották neki a riói Krisztus szobrot ábrázoló deszkája használatát.
 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek