Párizsi olimpia 2024

Óriási botrány az olimpián: Hámori Luca egy férfivel bokszol az éremért, ma lesz a nagy meccs

Létrehozva: 2024.08.03.

Régen volt már akkora botrány egy olimpiai mérkőzés előtt, mint amit az elmúlt napokban tapasztaltunk. Szombaton Hámori Lucának egy biológiai férfit kell legyőznie ahhoz, hogy beteljesüljenek gyermekkora óta dédelgetett álmai és akár olimpiai éremmel térhessen haza.

A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca csütörtökön simán, egyhangú pontozással legyőzte ausztrál ellenfelét, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a párizsi olimpia női ökölvívótornáján és már csak egy siker választja el az éremtől. Szombaton azonban olyan ellenfele lesz, akit tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárt a világbajnokságról – írja a Ripost.

A nőnek született, de biológiai férfi óriási előnnyel indul a női bokszmezőnyben. Akkorát tud ütni, amire a normál nők nem képesek / Fotó: AFP

Egyszer már kizárták

Az észak-afrikai Imane Khelifet tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje és Umar Kremljov, a nemzetközi sportági szövetség elnöke azt mondta róla, hogy XY kromoszómája van.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban a korábbi ítélet ellenére, mégis engedte, hogy Imane Khelif ringbe szálljon nők ellen az olimpián. A NOB csütörtökön este közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő sportolót, mint írták:

A versenyző minden kritériumnak megfelelt a vizsgálatok során,  tavaly pedig agresszió érte az IBA részéről őt és kizárása önkényes volt.

„Akkora az előnye, mintha doppingolt volna”

Nyilatkozott lapunknak dr. Bakanek György sportorvos, aki elmondta, hogy az y kromoszómákkal rendelkező emberek férfiak. Így ők akkora előnnyel indulnak, mintha doppingoltak volna:

Nem lehet pontosan tudni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) milyen vizsgálatok fényében mondta azt, hogy az algériai versenyző minden kritériumnak megfelel ahhoz, hogy a nők között versenyezzen. Akinek ugyanis y kromoszómája van, az férfi, és a hírekben azt lehetett olvasni, hogy az érintett versenyző rendelkezik y kromoszómával. Ez egyébként lehetne is egy kritérium a véleményem szerint a sportban. Aki y kromoszómával rendelkezik, az ne indulhasson a nők között, mert jókora előnnyel indul a biológiai nőkkel szemben. Az izomzat és a csontozat felépítésében is akkora előnyük van, mintha egy nő doppingolt volna. Egyébként olvastam a magyar sportoló hölgy nyilatkozatát, miszerint neki mindegy, hogy kivel áll szemben, mindenképpen a győzelemre törekszik, amit személy szerint nem tartok lehetetlennek. Elég technikásnak és erősnek tűnik, ha elég óvatos lesz és párszor ügyesen odaszúr az algériainak, akkor még az is lehet, hogy nyerni fog.

Az olaszok is kiborultak

Az olasz sportvilág és a közvélemény egyhangúlag háborodott fel Angela Carini méltatlan vereségén. Imane Khelif szó szerint szétverte a fejét. Negyvenhat másodpercig tartott a küzdelem, aztán Angela Carini úgy döntött, feladja a harcot Imane Khelif ellen.

Miután a bírók hivatalosan is regisztrálták döntését letérdelt a ringben és zokogni kezdett. 

Giorgia Meloni olasz kormányfő is Párizsba utazott, hogy üdvözölje az olasz versenyzőket. A miniszterelnök személyesen találkozott Angelával, hogy együttérzéséről biztosítsa a sportolónőt. Közösségi oldalán közzétett egy fotót az ökölvívóval, majd hozzátette. Biztos abban, hogy Angela egy napon egy tisztességes versenyben megkapja azt az elismerést, amit megérdemel.

Az olasz közvélemény általánosságban "kolosszális igazságtalanságként" emlegeti a történteket. 

 

Közleményt adott ki a Magyar Olimpiai Bizottság

A Magyar Olimpiai Bizottság minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll és a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának versenye kapcsán is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért a MOB folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A MOB határozott álláspontja: a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiáig minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak. Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga.

Amennyiben az ökölvívó sportág olimpiai részvételi szabályai ezt nem biztosítják maradéktalanul, úgy felül kell vizsgálni a szabályozást és szükség esetén módosítani is kell. Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak.

A MOB elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében. Ugyancsak egyeztetünk az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével, és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk a magyar szurkolókat és a magyar olimpiai családot.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek