Tragédia

Federer gyászol, elhunyt hű társa, akinek első sikereit köszönheti

LM

Létrehozva: 2024.08.25.

Szörnyű hír rázta meg a tenisz világát. 59 éves korában elhunyt az egykori kiváló teniszező, Peter Lundgren. A svéd kiválóság edzőként is bizonyított, Roger Federer az ő irányításával szerezte meg első Grand Slam-trófeáját.

59 éves korában elhunyt az egykori kiváló teniszező, Peter Lundgren. A svéd tenisz 1980-as aranykorában Lundgren egyike volt annak a hét svédnek, akik a világranglista legjobb 25-je között szerepeltek. Pályafutása során egyéniben három trófeát szerzett, párosban a brit Jeremy Bates oldalán az 1988-as Australian Openen döntőbe jutott.

TEN-WIMBLEDON-FEDERER-FAMILY
Peter Lundgren (bal szélen) Roger Federert több mint három évig edzette Fotó: AFP

Lundgren honfitársa, Magnus Norman, a következőt írta a közösségi médiában: "Nyugodj békében, Peter Lundgren. Fantasztikusan kedves és pozitív ember volt, ráadásul egy varázslatos edző is, aki korán elhagyott minket. Nagyon szomorú ez a nap” – írta a korábbi világranglista-második. Lundgrenről az ATP hivatalos oldala emlékezett meg.

Ahogy Norman is említette, Lundgren a visszavonulása után edzőnek állt, és többek között Roger Federert is menedzselte. A svájc klasszist 2000 és 2003 között edzette, Federer vele nyerte meg az első Grand Slam-tornáját 2003-ban, Wimbledonban. Ezt követően 19-szer ért csúcsra a GS-versenyeken.

Lundgrennek később többek között Stan Wawrinka, Marcelo Rios, Marat Szafin és Grigor Dimitrov is a tanítványa volt, valamint egy ideig a brit Davis-kupa-válogatottat is vezette – Szafin a 2005-ös Australian Openen például az ő irányítása alatt győzött.

Lundgren egészségügyi állapota az elmúlt években sokat romlott. Egy fertőzés következtében tavaly októberben amputálni kellett a bal lábát, miután a 2-es típusú cukorbetegsége tönkretette a keringését.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek