Vízlabda

"Mindenkinek magába kell néznie" - csalódást okoztak a pólósok az olimpián

Szabó Sándor

Létrehozva: 2024.08.14.

Összesen hét párizsi női vízilabda-találkozónk közül négyet megnyertünk, hármat elveszítettünk, és ez bizony nem ad okot büszkélkedésre. A férfiak negyedik helye sem büszkeség a 2024-es párizsi olimpián.

Egyik válogatottunk sem szerzett érmet Párizsban az olimpia vízilabdatornáin, a férfiak negyedikek lettek, a nők ötödikek. A lányoknak a három évvel ezelőtt Japánban kiharcolt olimpiai dobogós helyezés – ez volt női pólósaink első ötkarikás érme - után ezúttal esélyük sem volt a párizsi érmekért folyó meccsek valamelyikén vízbe szállni. 

- A végső helyezésünk kudarc – szögezi le Bíró Attila, női pólóválogatottunk korábbi szövetségi kapitánya, akit a tavalyi fukuokai vb-n elért hatodik hely után szeptemberben felállítottak a kispadról. A jelenleg egri családi borászatában ténykedő szakember így elemez: 

-Az Ausztrália elleni párizsi záró csoportmeccsünkön a 9-9-et követő büntetőpárbajban elszenvedett 5-4-es vereség miatt a nehezebb negyeddöntő-ágra kerültünk. Ez aztán megpecsételte a sorsunkat, ugyanis a korábban három olimpiát nyert Egyesült Államokkal szemben - megjegyzendő: derekas csatában - 5-4-re alulmaradtunk. 

Az exkapitány aláhúzza: a tornán Hollandia és Ausztrália ellen elfogyott a tudomány, minek kapcsán tudni kell, hogy az ő kapitányi ténykedése során mindkét válogatottat rendszeresen megvertük.

Hibát vétett a szakvezetésünk azzal, hogy az U20-as junior vb-aranyérmes együttesünkből senkit sem szerepeltettek Párizsban. Ez alól kivétel a cserekapus Neszmély Boglárka, aki viszont alig jutott szóhoz. Ugyanakkor a spanyolok, hollandok és az Egyesült Államok szakvezetése is tervszerűen fiatalít, ami a 2028-as, Los Angeles-ben esedékes olimpián mutatkozik meg – persze pozitív értelemben

 - teszi hozzá Bíró, aki 2015 után nyolc évig vezette nemzeti együttesünket.

Magyarország - Egyesült Államok vízilabda
A lányok az Egyesült Államoktól kaptak ki a negyeddöntőben Fotó: Csudai Sándor

Faragó Tamás: „Ne kreáljunk kapitánykérdést!”

Férfi pólóválogatottunk a 4. helyen végzett a francia fővárosban, ami sokak számára igen élénk csalódás.

- Ez a sportág az, amelyiktől állandóan olimpiai bajnoki címet vagy érmet várnak - emeli ki a Borsnak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Faragó Tamás, a honi szövetség elnökségi tagja. - Párizsban azért a legjobb négy közé eljutottunk, ami minimális elvárásként elfogadható.

A Varga Zsolt szövetségi kapitány által vezérelt együttesünk nyolc meccse közül négyet megnyert, ugyanannyit elveszített, és úgy hisszük, ez az, ami igazán negatív meglepetés.

Most minden egyes játékosnak és szakvezetőnek, mindenkinek magába kell néznie. Azt viszont én nem tartom helyesnek, ha ebből a 4. helyből elhamarkodottan kapitánykérdést fabrikálunk. Bár menet közben a csoportban simán vertük a végül olimpiai bajnoki aranyérmet szerzett Szerbiát, de az Ausztrália elleni 9-8-as fiaskónk, illetve a helyosztón az Egyesült Államokkal szemben büntetőkkel elszenvedett vereségünk fájó. Ugyanígy meglepetés számomra, hogy az előzetesen aranyéremre esélyesnek tartott Spanyolország és Olaszország érem közelbe sem került, előbbi a hatodik, utóbbi a hetedik pozíciót szerezte meg 

- summáz Faragó.

A dobogós hely nélkül zárt olimpia oka az is, hogy az előzetesen válogatottunk meghatározó egyéniségeinek tartott Vámos Márton, Zalánki Gergő és a szép pályafutásától Párizsban búcsúzó Varga Dénes elég hullámzó formában játszott, összességében pedig nem volt egy vérbeli vezéregyéniség a vízben.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek