VÉSZHELYZET

Veszélyben a magyar paralimpikon gyerekkori álma: minden elúszik a szennyezett Szajnán?

Létrehozva: 2024.09.01.

Hajnalban döntöttek a vészhelyzeti forgatókönyvről. Az olimpia után a paralimpián is gondot okoz a szennyezett Szajna.

Hajnali fél 4-kor döntöttek arról a szervezők, hogy hétfőre halasztják a párizsi paralimpia triatlonversenyeinek vasárnap reggelre tervezett rajtját, mert egészségre ártalmas lett a Szajna vízminősége. Az első paralimpiáján szereplő, egyedüli magyar induló Mocsári Bence a PTS5-ös kategóriában lesz majd érdekelt (jelen állás szerint hétfőn 12.20 órától). 

Az egészségügyi hatóságok és a paralimpia illetékesei hajnalban döntöttek: a fekáliával szennyezett Szajna alkalmatlan az úszásra
Az egészségügyi hatóságok és a paralimpia illetékesei hajnalban döntöttek: a fekáliával szennyezett Szajna alkalmatlan az úszásra        Fotó: AFP

Jó lenne a pontszerző helyek valamelyikét megszerezni, és ezzel minden idők legjobb magyar triatlonos eredményével hazajönni 

– nyilatkozta még a halasztás előtt a Mandinernek a magyar versenyző.

– Jól vagyok, csodás dolog, hogy teljesült a gyerekkori álmom és itt lehetek. Bármerre nézek, az olimpiai mozgalom jelképe, az ötkarika vesz körül, fantasztikus érzés – idézte a könyökizületi rendellenességgel született Mocsári Bencét a Magyar Triatlon Szövetség hírlevele.

A 24 éves pécsi sportoló elmondta: edzettek a Szajnában, mert akkor még minden mérés azt mutatta, hogy rendben van a vízminőség. Csakhogy utána eleredt az eső, ami rossz hatással volt rá már az olimpia idején is. Akkor rengeteg kritika érte a házigazdákat, több versenyt halasztani kellett, majd a végül úszni engedett sportolók közül is sokan megbetegedtek az esőzések hatására a város csatonarendszeréből a folyóba került kórokozóktól. Pedig a franciák az utóbbi években mintegy 1,4 milliárd eurót (550 milliárd forint) költöttek a Szajna vizének tisztítására. 

A versenyeken amúgy remekelt magyar nyíltvízi úszók közül a női 10 km-es távon 5. Fábián Bettinát előbb Párizsban, majd Budapesten is kórházban ápolták (pedig pálinkával öblögetve próbált fertőtleníteni...); kedvese, a férfiak mezőnyében bonzérmes Betlehem Dávid pedig már hazafelé tartott Zalagerszegre, amikor annyira rosszul lett az autóban, hogy az út mellől hívott mentőt magához.

Duatlon is lehet a paralimpia triatlonversenyeiből

A paratriatlonosok az olimpiai táv felét teljesítik, 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futás vár a mezőnyre – ha engedi a Szajna vízminősége. A hírek szerint végső esetben az is elképzelhető, hogy duatlonra redukálják a viadalokat: az úszást futással helyettesítve, futás-kerákpározás-futás lesz a feladat.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek