Szeretne finom, de egészséges marcipánt házilag elkészíteni? Itt a receptje!
Hozzávalók 10 adaghoz: 30 dkg szeletelt, héj nélküli mandula • 20 dkg nyírfacukor (xilit) • 1/2 dl víz •
10 dkg pornyírfacukor • 1 teáskanál mandulaaroma.
Elkészítés: A 20 dkg xilitből és a 1/2 dl vízből szirupot főzünk, és míg melegszik, a mandulát ledaráljuk kávédarálóval. Így teszünk a maradék 10 dkg xilittel is, ebből lesz a porxilit. Fontos finomra darálni, mert minél apróbbra sikerül, annál finomabb marcipánt kapunk. Ha sziruppá főtt a xilit a vízzel, levesszük a tűzről, és apránként adagoljuk bele a mandulát, folyamatosan kevergetve.
Készíthetünk belőle szaloncukrot, tortát, figurákat, marcipánnal töltött aszalt szilvát, datolyát.
Ha már minden mandula benne van, jöhet a maradék porrá darált xilit is, amivel tovább keverjük. Ezen a ponton robotgéppel pár percig lehet elegyíteni, ha csomós maradt volna. Jellegzetes marcipánízét a keserűmandula adja, amit aromával dúsíthatunk. Az aromának smaragdzöld színe van, kis kockadobozosként lehet megtalálni a boltokban. A lágy masszát szilikonlapra kenve hagyjuk hűlni. Amikor szobahőmérsékletű, formázható a massza. Folpackba csomagoljuk és hűtőszekrényben tároljuk.
A könyv megvásárolható: a www.bookline.hu webáruházban, a nagyobb TESCO áruházakban, a www.konyvtunder.hu webáruházban, a LIBRI könyvesboltokban.