Test és lélek

Nagy szerelmek: halála előtt is csak volt nejére gondolt

Tamás Rita

Létrehozva: 2015.09.19.

Őrülten nagy szerelem fűzte össze a két színészt, szenvedélyes lángolásuk botrányt kavart, hiszen mindketten házasok voltak. Együttélésük fájdalmas volt, de egymásra vágytak mindig. Elizabeth Taylor és Richard Burton.

Amikor 1962-ben Rómában egy filmforgatás során találkoztak, eldőlt a sorsuk. Eli­zabeth Taylor ahogy meglátta, beleszeretett kollégájába, és Burtont is elragadta a hév.

A Vatikán erkölcstelennek nevezte a kapcsolatot, ahogy Hollywood is elítélte az egyaránt házasságban élő két híresség viszonyát, de ez a szerelem olyan erős és elsöprő volt, hogy minden botrány ellenére együtt maradtak. Sőt miután elváltak, késôbb újra összekötötték az életüket.

Burton leveleibôl ismerjük azt a szenvedélyt, amely összetartotta a később sok gonddal terhelt kapcsolatot tíz évig. A színésznő maga sem titkolta, hogy imádja a férjét, fantasztikusnak nevezte mint partnert, mint szeretőt, mint férjet. Burton mindennel elhalmozta Oscar-díjas feleségét, a legnagyobb luxusban éltek: Hollywood két legnagyobb kasszasikere ők ketten voltak. Szállodában laktak, jachton nyaraltak, villákat vettek, Burton gyémántokkal halmozta el nejét. De a tökéletes szerelembe belepiszkítottak a hétköznapok. Taylor sikeresebb volt, Burton gyakran az alkohol felé fordult, a felhőtlen imádatot felváltotta az olykor őrületbe csapó ragaszkodás és az indulat.

Taylornak ekkor már három gyermeke volt, és négy házasságon volt túl– egyik férje, Mike Todd repülőszerencsétlenségben meghalt –, és ugyan soha még nem szeretett férfit ennyire, képtelen volt az alkoholizmus poklában tovább élni. Elváltak, de mivel a szeretet mit sem változott, később újra összeházasodtak. De a szenvedély és a szerelem ekkor már kevés volt.

Életük utolsó éveiben sem feledték egymást. Burton utolsó napjaiban még írt egy levelet Taylornak, amelyben megkérdi, ad-e neki még egy esélyt – ezekben az időkben Svájcban élt aktuális nejével. Az írást csak akkor hozta ki a postás, amikor a színész már nem élt. Ezt a levelet Taylor élete végéig az ágya mellett tartotta.

Közös gyermekük nem született, Taylor 26 évvel élte túl Burtont, akiről azt mondta, őt szerette a legjobban, utána Mike Toddot, aztán pedig az ékszereket. Taylort 2011-es halála után három édes gyermeke, egy örökbe fogadott fia, tíz unokája és négy dédunokája gyászolta. 

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek